Poluarea din București nu pleacă nicăieri: ”scuza” autorităților pentru dezastrul din weekend

Poluarea din București nu pleacă nicăieri: ”scuza” autorităților pentru dezastrul din weekend

Capitala României tinde să fie cel mai periculos oraș din România în care să-ți petreci viața, iar cifrele înregistrate în weekend confirmă dezastrul din București.

Aerul tinde să devină imposibil de respirat în multe regiuni din București, Ministerul Mediul confirmă gravitatea situației, dar lucrurile nu se îmbunătățesc la niciun nivel. Vina se pasează dintr-o parte în alta.

În noapte de sâmbătă spre duminică, o analiză emisă de Ministerul Mediului atrage atenția asupra valorilor ridicate de poluanți din atmosferă în aproape toate stațiile de măsurare din România. Cea mai gravă concluzie a reprezentanților instituției vizează însă Capitala.

Valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aprox 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanților. Garda de Mediu a făcut controale pentru identificarea unor arderi ilegale, însă nu a fost semnalat niciun incident. Cu alte cuvinte, în opinia autorităților, există fum fără foc.

”În cursul nopții de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20.00 și 24.00) concentrațiile poluanților monitorizați în cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului au înregistrat creșteri la aproape toate stațiile de monitorizare din țară”, au transmis duminică reprezentanții ministerului.

Partea un pic penibilă este că, în opinia autorităților, problema este că nu a bătut vântul mai tare. Astfel, poluanții nu s-au dispersat mai bine în suprafețe mai mari, pentru a scădea media. ”În ceea ce privește aglomerarea București-Ilfov, valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aprox 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanților (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18:00).

Nu au fost depășite valorile limită, cu excepția PM10, în cazul căruia concentrația medie zilnică a depășit valorile limită la stațiile B6 (60 micrograme/mc) și B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate, ulterior, de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referință. Evoluția concentrațiilor (PM10, PM2,5 NO2, CO, benzen) și a indicatorilor meteo indică posibile cauze emisiile din traficul rutier acumulate pe parcursul zilei și încălzirea rezidențială cu lemne și alte tipuri de combustibil din zonele periurbane ale Bucureștiului.

Deși emisiile de poluanți nu au fost semnificative, factorii meteo au influențat dispersia poluantilor și au condus la aceste creșteri față de zilele precedente”, au mai scris, pe Facebook, reprezentanții Ministerului Mediului.

Dincolo de valorile măsurate în mod oficial, care sunt oricum îngrijorătoare, partea tristă este autoritățile independente au ajuns la concluzii mult mai șocante. În ceea ce privește poluarea aerului din București, rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat sâmbătă noapte, în jurul orei 21.00, depășiri de peste 400 la sută în București, pentru poluarea cu PM 2,5 și aproape de 300% pentru poluarea cu PM 10.

poluare-bucuresti

Citește și: