Poluarea din București, o gaură neagră financiară: costurile pentru muritori a dezinteresului autorităților

Poluarea din București, o gaură neagră financiară: costurile pentru muritori a dezinteresului autorităților

Un nou studiu desfășurat la nivel european atrage atenția asupra dezastrului din București când vine vorba de poluare. Costurile asupra populației sunt fabuloase, iar autoritățile nu par să remedieze situația curând.

La nivelul întregii Europe, poluarea aerului costă 166 de miliarde de euro pe an. Analiza publicată miercuri a încercat să analizeze costurile deceselor premature provocate de factorul poluant, cât costă îngrijirile medicale și care sunt costurile aferente zilelor lucrătoare pierdute în 432 de orașe europene.

Raportul a fost realizat de firma de cercetare și consultanță CE Delft cu sediul la Bruxelles pentru Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA). Orașele vizate fac parte din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și din Marea Britanie, Norvegia și Elveția. Studiul a. comparat cei trei poluanţi principali ai aerului – particule, dioxid de azot şi ozon, precum şi costurile sociale ale acestora. Practic, s-a încercat o analiză a costurilor directe legate de îngrijiri şi indirecte, precum reducerea speranţei de viaţă sau boli precum bronşita cronică severă.

Nu știu dacă uimește pe cineva, având în vedere știrile din ultimii ani pe acest subiect, dar București se află pe locul al doilea, după Londra. Capitala noastră generează costuri cauzate de poluare de 6,3 miliarde de euro, în timp ce capitala britanică sare la 11,4 miliarde de euro. Belin este pe locul trei cu 5,2 miliarde de euro, capitala germană fiind urmată de Varșovia, cu 4,2 miliarde de euro. Paris este pe locul al șaptelea în același top cu 3,5 miliarde de euro în costuri.

„Studiul nostru arată că aerul toxic este dăunător pentru sănătate, dar şi inegalităţile semnificative care există între diferitele ţări ale Europei”, a comentat secretarul general al EPHA, Sascha Marschang, citat într-un comunicat de presă al asociaţiei franceze Respire. „Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în domeniul transportului, iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţii nepoluante”, a adăugat oficialul.

Doar în Europa, un bilanț considerat subestimat, este de 480.000 de decese premature în fiecare an, conform Agenției Europene de Mediu (AEM).

Poluarea aerului în oraşe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuinţelor sau activităţile industriale şi agricole. Deşi este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influenţa transportului şi a estimat că o creştere cu 1% a numărului de maşini dintr-un oraş creşte costurile sociale cu aproape 0.5%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: