Poliția ironizează pe Facebook românii: „Am văzut un polițist polonez care a descins”

Poliția ironizează pe Facebook românii: „Am văzut un polițist polonez care a descins”

În ultimele 24 de ore, Facebook s-a umplut de poze cu un polițist care dă amenzi. Poliția Română a reacționat într-un mod neașteptat.

Pe Facebook a apărut un filtru cu un polițist care dă o amendă. Succesul a venit instant și mii de români au ales să folosească acest filtru. Ideea a avut tracțiune și pentru că, pe perioada stării de urgență, s-au dat amenzi în valoare de zeci de milioane de euro. E vorba de persoane amendate pentru că n-au respectat restricțiile, au ieșit afară fără să aibă un motiv întemeiat sau au încălcat ordinele polițiștilor.

Doar că lucrurile stau un pic diferite, după cum a arătat-o publicația Libertatea. Polițiștii n-ar acționa numai în baza legii, ci și la presiunile superiorilor. În acest sens, cotidianul a publicat mai multe mesaje de pe WhatsApp prin care s-ar demonstra că șefii cer amenzi multe sub umbrela stării de urgență.

Acum, ca reacție la popularitatea acestui filtru de Facebook, Poliția Română a venit cu un mesaj pe aceeași rețea socială.

Ce zice Poliția Română de filtrul cu polițist polonez

„Apreciem sprijinul colegial primit, împreună putem face lucrurile mai bine. Nu avem normă de amenzi, dar, în caz că termină procesele-verbale poloneze, îi dăm noi modelul românesc”, a transmis Poliția Română în postare.

Mesajul începe cu următoarea frază: „Ne-am uitat pe net zilele astea și am văzut un polițist polonez care a descins în fotografiile de profil ale multor persoane”. Iar Poliția a pus și-o poză ca să-ți dai seama de diferență.

„Nu trebuie să aibă lumânări la el, polițiștii nu împart lumină decât în propria familie. Primele cuvinte pe care ar trebui să le învețe sunt «Hristos a înviat», «bună ziua» și «mulțumesc». PS: Apreciem umorul și înțelegem mesajul…avem colegi care au la profil o astfel de fotografie. Vă asigurăm că scopul nostru nu este să dăm amenzi și nici nu avem normă”, a adăugat instituția.

Poliția Română a conchis cu următorul îndemn: „Ne dorim ca efortul pe care cu toții îl facem acum să fie unul cât mai scurt, iar când totul se va termina să îi avem pe toți cei dragi alături de noi. Acest lucru ține de modul în care fiecare dintre noi reușește să pună interesul comunității din care face parte deasupra interesului personal.”

Cum a ajuns un polițist polonez să dea „amenzi” în România?

O explicație a venit de la Alexandru Evanghelidis care a verificat pagina de Facebook Patres Familias. Filtrul e legat de aceasta și, conform lui Evanghelidis, e o pagină din Polonia care promovează discurs de tipul celui adus în România de Coaliția pentru Familie.

CpF e organizația care a împins statul la un referendum pentru redefinirea familiei. Acel referendum, din fericire pentru libertate și drepturi, a picat. În esență, era un referendum anti-gay și anti-minorități sexuale.

Citește și: