Stat polițienesc sau măsuri necesare? Cum ar fi presați polițiștii să dea amenzi în această perioadă

Stat polițienesc sau măsuri necesare? Cum ar fi presați polițiștii să dea amenzi în această perioadă

Starea de urgență a fost prelungită în România, iar asta înseamnă că restricțiile legate de deplasare vor mai dura cel puțin până la jumătatea lunii mai. În tot acest timp, polițiștii sunt cei care trebuie să se asigure că lumea respectă legea. Numai că ar exista niște presiuni asupra lor.

Pe perioada stării de urgență s-au dat amenzi în valoare de zeci de milioane de euro, potrivit datelor raportate de Poliție. E vorba de persoane amendate pentru că n-au respectat restricțiile, au ieșit afară fără să aibă un motiv întemeiat sau au încălcat ordinele polițiștilor.

Numai că polițiștii n-ar acționa numai în baza legii, ci și la presiunile superiorilor. Libertatea publică mai multe mesaje private pe WhatsApp, în care s-ar demonstra că șefii cer amenzi multe la umbrela stării de urgență.

Polițiștii, presați să dea multe amenzi

Un polițist din Timiș a făcut publice mai multe mesaje interne de pe un grup de WhatsApp al unor polițiști de la o secție rurală din Timiș. Acolo, comisarul-șef Radu Tufiș, care răspunde de localitatea Peciu Nou din Timiș, le distribuie un mesaj despre care Kovacs crede că vine ”de undeva de sus, de la Poliția Timiș”.

În mesaj sunt înșirate sancțiunile și felicitări.  Amenzile au fost aplicate de doi agenți, în data de 8 aprilie.

Sunt enumerate sancțiunile aplicate pentru viteză, abateri bicicliști, încălcarea Ordonanței Militare 3 și câte permise de conducere au fost reținute. RECOMANDĂRI Adevărul despre „începutul Vestului Sălbatic. Jandarmii atacați de romi la Teliu (Brașov)”.

Într-unul dintre mesajele de pe WhatsApp se poate vedea mesajul ”Să vedeți că se poate dacă se vrea”. Un agent comentează pe grup, răspunzându-i practic ironic comisarului-șef, care transmisese mesajul ”de sus”: ”Și eu mai mint dar nici chiar așa. Și bicicliștii îs cam mulți. Sau o trecut unul de 9 ori?”.

Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, agentul se referă la faptul că e puțin probabil să amendezi 9 bicicliști în starea de urgență, când oamenii circulă mult mai puțin.

”Dacă ați fi așa de buni precum comentați. Dar voi doar analize faceți…”, a răspuns, mustrându-i pe subordonați, comisarul-șef Tufiș.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: