26 mart. 2020 | 09:37

Planul de supraveghere în masă e oficial: cum se implică Orange, Vodafone și alții

ACTUALITATE
Planul de supraveghere în masă e oficial: cum se implică Orange, Vodafone și alții
Annie Spratt / Unsplash

Pe fondul crizei medicale în care ne regăsim, vin și planuri de la autorități sau din mediul privat despre cum să poată fi urmărită pandemia. Cel mai nou presupune ajutorul operatorilor ca Orange, Vodafone, Deutsche Telekom și nu numai.

Discuțiile între Comisia Europeană și operatori s-au derulat de câteva zile deja. Comisia a cerut date despre utilizatori ca să poată urmări răspândirea virusului. Promisiunea, atunci și acum, e că datele vor fi anonimizate și că nimeni nu va ști cine ești tu, de fapt. Temerea e însă că, dacă acum se poate așa, ce va opri autoritățile peste câtva timp să se poată și altfel, cu date despre individ?

Până când vom ajunge în acel scenariu distopic, Orange, Vodafone, Deutsche Telekom și alți cinci operatori de telecomunicații au acceptat să furnizeze date despre localizarea utilizatorilor către autoritățile europene. Detaliile au fost date de GSM Association (GSMA).

Ce se întâmplă de acum e că datele ar urma să fie utilizate în monitorizarea răspândirii infectării în Europa. Deocamdată, lista arată așa: Orange, Vodafone, Deutsche Telekom (care controlează în România grupul Telekom), Telefonica, Telecom Italia , Telenor, Telia și A1 Telekom Austria. Din partea CE a intermediat discuția Thierry Breton, comisar european pentru piață internă și servicii.

De ce e nevoie de date de la Orange, Vodafone și ceilalți?

Cumva evident, dar demersul acesta este o premieră. Presupune dezvoltarea unui sistem capabil să monitorizeze traseul utilizatorilor. Măsuri de tipul acesta au fost implementate sau au fost luate în calcul la nivel local, național. Marea Britanie, de exemplu, vrea date similare de la British Telecom. Britanicii vor să vadă cât de bine stau în casă – mai ales, dacă stau – cei care sunt izolați la domiciliu.

De partea sa, Comisia Europeană spune utilizatorii vor fi sub protecția anonimatului. Fie că datele sunt furnizate de Orange și Vodafone, fie că sunt furnizate de ceilalți operatori de anvergură mai mică, locul unde aceștia se află sau se deplasează vor fi agregate și folosite ca măsuri de combatere a pandemiei.

Inițial, Breton a spus că va fi selectat câte un operator mare din fiecare țară. Forma finală a planului încă nu a fost prezentată.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele