Orange, Deutsche Telekom, Vodafone pot fi „arma secretă” în lupta cu pandemia. Care e planul Comisiei Europene

Orange, Deutsche Telekom, Vodafone pot fi „arma secretă” în lupta cu pandemia. Care e planul Comisiei Europene

Criza din prezent îi ajută pe politicieni să-și vadă câteva visuri împlinite. Unul dintre ele e să aibă acces la date despre cetățeni. După China și Israel, un comisar european le cere operatorilor, inclusiv Orange și Deutsche Telekom, să ofere tipul acesta de acces.

Comisia Europeană pregătește un plan de atac pentru pandemie. Și în lupta aceasta vrea date de la operatori europeni ca Orange, Deutsche Telekom și alții, ca să știe pe unde merg cetățenii. planul a fost prezentat de Thierry Breton, comisar european responsabil pentru politici digitale, care a discutat într-o conferință cu șefii principalilor operatori din Europa.

Planul lui Breton și al CE e să primească de la operatori date anonimizate despre locurile în care oamenii își folosesc telefoanele. Localizarea s-ar face prin triangularizare între turnurile GSM din orașe. Deocamdată, informația a fost dezvăluită de surse din interiorul CE, citate de Politico.

Ce responsabilitatea ar avea Orange, Deutsche Telekom și alți operatori din UE în cazul acesta

Planul CE prevede ca, dacă asta se aplică, operatorii să ofere aceste date și Comisia să aibă acces la ele, nu operatorii. Ce vrea Comisia să obțină e acces la metadatele care arată o localizare cât de cât precisă a fiecărui utilizator. Planul e similar cu ce face Israel, care a recurs la o aplicație prin care cartografiază traseul utilizatorilor.

„Vom selecta câte un operator mare din fiecare țară. Vrem să ne mișcăm repede și să facem asta zilnic.”
Thierry Breton, pentru Politico

Comisia susține că demersul acesta s-ar face cu protejarea identității și cu respectarea GDPR. Totodată, datele n-ar fi folosite de către țări, individual, ca să vadă dacă cetățenii respectă izolarea sau carantina. Ținta ar fi să vadă cum se dezvoltă pandemia în interiorul UE.

Breton a discutat cu șefii Orange, Deutsche Telekom, Telefonica, Vodafone, Telecom Italia și organizația GSMA.

Citește și: