„Pielea artificială” care te face invizibil chiar și pentru senzorii de căldură

Progresele recente în ceea ce privește metamaterialele și dispozitivele “soft” au permis prototipuri de cercetare care oferă purtătorilor lor ceva din capacitatea unui cameleon de a se amesteca în împrejurimi – în spectrul luminii vizibile, oricum.

Acum, noi cercetări din Coreea de Sud promit să ajute trupele speciale să-și acopere și amprentele de căldură.

O nouă lucrare de cercetare realizată de oamenii de știință din Coreea de Sud detaliază crearea unei noi “piei” de acoperire compusă din patch-uri pliabile care utilizează încălzirea și răcirea activă pentru a imita fie culorile vizibile, fie caracteristicile termice ale mediului.

Pielea poate trece de la spectrul vizibil la cel termic în aproximativ cinci secunde – permițându-i purtătorului să se camufleze în timpul zilei și abia să apară pe camerele termice noaptea.

Piele pixelată sau un fel de haină invizibilă

Aceste patch-uri sunt formate din “pixeli” care conțin cristale lichide termocromice care își schimbă culoarea în funcție de temperatură, “permițând astfel generarea unui număr divers de culori prin controlul temperaturii”.

Învelișul din gama vizibilă se realizează, așadar, separat prin potrivirea culorii ambientale”, spune lucrarea, scrisă de o echipă condusă de Seung Hwan Ko de la Universitatea Națională din Seul.

Pentru a demonstra capacitățile noii invenții, au pus un plasture pe o mână umană pe care au mutat-o apoi pe un fundal de diferite culori și temperaturi.

piele invizibila

 

Ilustrația arată tranzițiile de la o culoare la alta și apoi de la o temperatură la alta.

“Pe măsură ce mâna se deplasează pe diferite fundaluri – indiferent dacă este un mod vizibil sau de acoperire, infraroșu – fiecare pixel își schimbă secvențial culoarea / temperatura în funcție de pozițiile lor relative”, a scris Seung.

piele invizibila

 

Cu toate acestea, mai există pași de făcut pentru ca acest costum să “vadă” efectiv culoarea din jur. În lucrare, au realizat acest lucru introducând manual culoarea.

“Recent am dezvoltat o metodă de detectare și imitare a mediului prin integrarea unei camere micro cu dispozitivele noastre pentru a crea un dispozitiv care funcționează autonom”, a declarat Seung pentru Defense One într-un e-mail.

Pentru a demonstra mai bine adecvarea patch-urilor pentru luptă, Seung spune că el și echipa sa ar trebui să facă o versiune mai mare (și să găsească o sursă de energie mai eficientă).

Temperaturile extreme, așa cum ar putea fi regăsite în Arctica sau în deșert, pot influența capacitatea dispozitivului de a acoperi amprenta termică.

“Această problemă poate fi rezolvată prin adăugarea unui izolator termic adecvat”, a spus el, dar acest lucru ar putea afecta și performanța, astfel încât este nevoie de mai multă muncă și experimentare înainte ca dispozitivul să fie cu adevărat util în luptă.

Seung spune că lucrarea a fost inspirată de “proprietățile fascinante de acoperire ale cefalopodelor”, cum ar fi calamarul, caracatița și sepia.

Etichete: