29 nov. 2020 | 13:46

Persoanele cu deficiențe de vedere s-ar putea deplasa singure. El e omul care știe cum

ACTUALITATE
Persoanele cu deficiențe de vedere s-ar putea deplasa singure. El e omul care știe cum

Atunci când te afli printre persoanele cu anumite deficiențe, viața ta poate fi complet diferită față de cea a unei persoane care se bucură de toate abilitățile și capacitățile trupului și minții. Partea mai dificilă este să te descurci atunci când nu dispui de toate resursele necesare. Însă nu este niciodată imposibil, iar asta ne-o arată adesea oamenii mai puțin norocoși.

Nu chiar la fel ca în Forrest Gump, dar la fel de înălțător, un bărbat cu deficiențe de vedere a parcurs o cursă de 5 kilometri în Parcul Central din New York, fără un câine ghid și fără ajutor uman. Singurul său ghid pentru navigație a fost inteligența artificială, disponibilă printr-un set de căști conectate la un smartphone.

“Cel mai sigur lucru pentru un orb este să stea liniștit. Nu stau liniștit”, a spus Thomas Panek, în vârstă de 50 de ani, care și-a pierdut vederea la începutul anilor ‘20 din cauza unei afecțiuni genetice.

Thomas Panek conduce acum Guiding Eyes for the Blind, o școală de antrenament pentru câinii ghid.

A găsit soluția cu ajutorul Google

Entuziast al maratonului, Thomas s-a săturat să fie nevoit să urmeze alergătorii mai încet ca ghid. Așa că, acum un an, a decis să găsească o modalitate de a alerga singur.

aplicatie orbi

El a apelat la Google pentru a găsi o modalitate prin care un telefon “să-i spună unde să meargă”, după cum a spus Panek, care crede că “oamenii sunt născuți să alerge”.

De atunci, a lucrat cu unitatea Alphabet Inc pentru a crea un program de cercetare. Rezultatele acestuia au dus la crearea dispozitivului care i-a permis lui Thomas să alerge fără ghid – sau mai bine zis, cu ghidul în buzunar.

Pentru a face acest lucru posibil, o cameră foto pentru smartphone preia o “linie directoare” pictată pe o pistă de alergare. O aplicație detectează poziția alergătorului și oferă ghidare audio printr-un set de căști.

“Este ca și cum ai învăța un copil cum să învețe unde este linia”, a declarat cercetătorul Google, Xuan Yang.

Distanțarea socială legată de pandemie a dat un impuls cercetării pentru a eluda ajutoarele umane și canine.

“A putea fi aici, este foarte emoționant”, a spus Panek după ce a testat aplicația într-un eveniment sponsorizat de Google și New York Road Runners Club.

“Este un sentiment real nu doar de libertate și independență, ci și de apartenență. Ai sentimentul că ești la fel ca oricine altcineva”.