Pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care ies infectate din casă, introdusă în Europa

Pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care ies infectate din casă, introdusă în Europa

În timp ce Curtea Constituțională a României a decis ca este ilegală ținerea bolnavilor de coronavirus în spitale împotriva voinței lor, alte țări pedepsesc ieșirea bolnavilor din carantină cu închisoarea.

Nu mai puțin de 550 de bolnavi de Covid-19 au ieșit din spitalele României după ce au urmat procedura de externare la cerere. Acest lucru nu doar că ar fi imposibil în Italia, dar s-ar pedepsi cu închisoarea, cel puțin în regiunea Veneto.

„Începând cu data de 1 iulie, am înregistrat 28 de infecții, o cifră ridicolă, comparativ cu 5 milioane, cât numără populaţia regiunii Veneto. Cincisprezece cazuri din cele 28 le-am importat. Fie că sunt rezidenți care au plecat acasă și s-au întors, fie sunt imigranți străini care au avut contacte în comunitatea lor cu oameni care s-au întors din patrie”, a declarat Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit RaiNews.

Cu alte cuvinte, oamenii din Veneto fac progrese importante în a reveni la normal și în a da uitării pandemia. Acest progres nu a fost însă obținut fără câteva măsuri stricte, cea mai recentă dintre ele impusă în urmă cu câteva zile.

„Ordonanța de astăzi este simplă, dar, în acelaşi timp, complicată. Avem două tipuri de pacienţi izolaţi: izolatul pozitiv care este tratat și izolatul preventiv.” „Refuzul de a se interna al subiecților care au fost depistaţi pozitivi la testul tampon va duce la raportarea către organele poliției judiciare”, a spus Zaia. „Dacă o persoană pozitivă iese pe stradă, este arestată și dusă la închisoare”, a adăugat guvernatorul.

După ce a fost făcută publică lista actualizată cu țările UE din spațiul verde, a existat un comunicat important și în acest sens. „Cu excepția acestor 36 de țări, persoanele care provin din restul lumii fac 14 zile de carantină dacă ajung în Italia. Decretul ministerial prevede însă ca pentru persoanele care merg în alte țări unde rămân doar cel mult 120 de ore să nu existe obligația de a face carantină. Aceasta este o problemă nesemnificativă”, a atras atenția Luca Zaia în cadrul aceleiași conferințe de presă.

La ora actuală, doar în regiunea Veneto din Italia există 19.327 de cazuri pozitive, cu doar 9 persoane în plus înregistrate în ultima zi. Au fost înregistrate 2024 de decese, cu unul mai mult decât în urmă cu 24 de ore.

Citește și: