01 apr. 2019 | 11:42

Când nu ajungi la închisoare din cauză că ai plecat de la locul unui accident

ACTUALITATE
Când nu ajungi la închisoare din cauză că ai plecat de la locul unui accident

Poți să scapi de închisoare chiar dacă pleci de la locul unui accident. Evident, asta e posibil doar în anumite condiții și e important să le cunoști.

În mod normal, legea îți interzice să pleci de la locul accidentului (nu contează dacă nu ești tu vinovat, asta stabilește poliția ulterior) atunci când se soldează cu victime. Dacă părăsești locul accidentului, riști între doi și șapte ani de închisoare.

Există însă o interpretare a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) care te pate scăpa de această pedeapsă, în condițiile în care, în accident, este implicată doar mașina ta, iar persoana vătămată ești doar tu. Într-o astfel de situație, poți părăsi locul accidentului, fără să fii sancționat.

Când poți părăsi locul unui accident și scapi de închisoare

„[ICCJ] stabilește că rănirea uneia sau mai multor persoane […], ca situație premisă a infracțiunii de părăsire a locului accidentului […], nu are în vedere și autorănirea, când singura persoană rănită este însuși conducătorul singurului autovehicul implicat în accident”, se relatează într-un comunicat de presă referitor la decizia judecătorilor, conform avocatnet.ro.

Vezi AICI comunicatul dat de ICCJ.

Așadar, potrivit Codului penal, nu poți fi tras la răspundere că ai plecat de la locul accidentului dacă doar mașina ta a fost avariată și dacă doar tu ești cel rănit. Evident, nu e o situație plăcută nici în acest caz și depinde ce anume lovești cu mașina. Dacă produci pagube materiale care nu implică alte autoturisme (de exemplu lovirea și doborârea unui stâlp pentru iluminat sau a oricărui obiectiv public de importanță majoră), poți să primești cel puțin o amendă. Depinde de cazuri, de aceea și există aceste interpretări legislative.

Prin urmare, poți părăsi locul unui accident dacă:

  • în urma accidentului, produci doar pagube materiale;
  • în lipsa altor mijloace de transport, ești tu cel care trebuie să transporte răniții la cea mai apropiată unitate sanitară, dar te întorci apoi la locul accidentului;
  • dacă ești șofer pe un autovehicul cu regim de circulație prioritară (de exemplu, transportul în comun), trebuie să anunți imediat poliția, iar după terminarea misiunii, te prezinți la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare;
  • victima părăsește locul faptei, iar tu, ca șofer, anunți imediat accidentul la cea mai apropiată unitate de poliție.