Criza de acum a venit cu cea mai bună veste pentru Netflix: ce filme vor fi luate în calcul la Oscar

Criza de acum a venit cu cea mai bună veste pentru Netflix: ce filme vor fi luate în calcul la Oscar

Pe fondul crizei actuale, apar schimbări și în cazul celor mai importante premii de film, iar Netflix nu poate decât să se bucure.

Pandemia de coronavirus a forțat Academia Americană de Film să-și modifice politica în ceea ce privește filmele eligibile pentru o nominalizare la Oscar. Astfel, cea de-a 93-a ediție a premiilor, din februarie 2021, va fi diferită de cele anterioare.

Procesul de alegere a câștigătorilor este unul complicat. Pentru a putea fi nominalizate la premii, fiecare film trebuie să îndeplinească o serie strictă de condiții. Printre acestea se numără și următoarele două:

  • Premiera publică a filmului trebuie să fi fost într-un cinematograf, în cursul anului calendaristic corespunzător;
  • Trebuie să fi fost proiectat într-un cinematograf din Los Angeles, cu bilet, timp de șapte zile consecutive, începând cu anul calendaristic corespunzător.

Totuși, pentru respectarea distanțării sociale, toate cinematografele sunt închise, ceea ce înseamnă că această regulă nu va mai putea fi respectată.

În schimb, Academia a adoptat acum o nouă regulă, care cu siguranța va fi pe placul platformelor de streaming precum Netflix. Va permite acum ca și filmele lansate exclusiv pe platformele de streaming sau alte platforme de tip video-on-demand să poată fi nominalizate la premiile Oscar din 2021. Schimbarea va fi valabilă doar pentru cea de-a 93-a ediție a premiilor.

Filmele lansate pe Netflix ar putea câștiga Oscaruri

Unele personalități importante din industria filmului au afirmat înaintea izbucnirii pandemiei că nu sunt de acord ca filmele de pe platformele de streaming să nu fie eligibile să participe la premiile Oscar.

Spune asta chiar celebrul regizor Steven Spielberg. Acesta vrea să restricționeze posibilitatea ca acest tip de filme să poată primi premiul Oscar. Spielberg crede că tot conținutul de pe platformele de streaming precum Netflix ar trebuit considerat ca parte a industriei de televiziune. Astfel, acestea ar trebui să concureze, mai degrabă, potrivite pentru premiile Emmy decât pentru premiile Oscar.

Giganții de streaming au fost acuzați că filmele de pe aceste platforme nu petrec suficient timp în cinematografe și folosesc bugete de marketing masive și lansări instante în întreaga lume, practici care nu sunt corecte față de filmele convenționale.

Citește și: