Orașul din Europa în care nu mai ai voie să conduci mașini diesel

Orașul din Europa în care nu mai ai voie să conduci mașini diesel

Guvernele din toată lumea caută soluții pentru reducerea poluării. Un oraș din Europa nu-ți mai dă voie să conduci acolo mașini diesel.

Mașinile cu motoare clasice, pe benzină și motorină, reprezintă o sursă semnificiativă de poluare. Problema e mult mai mare în orașele în care trăiesc milioane de cetățeni, aglomerate, orașe în care străzile sunt pline de astfel de mașini. E motivul pentru care Uniunea Europeană a venit cu norme dure, pe care toți producătorii de autoturisme trebuie să le respecte.

Numai că ele sunt valabile, evident, numai pentru mașinile noi. Problema e cu cele vechi, care încă se găsesc în număr foarte mare pe străzi. Soluția găsită de mulți constructori are un singur nume: mașini electrice sau hibrid. Dar guvernele trebuie să intervină pentru ce e acum pe străzi.

Autoritățile din Roma au făcut-o deja

Soluția găsită de Roma în cazul celor cu mașini diesel

Primăria din Roma a luat o măsură drastică. A trecut de la avertismente la sancțiuni și a decis să interzică temporar toate mașinile diesel. Adică toate autovehiculele care au motoare alimentate cu motorină. Din cauza poluării, autoritățile au anunțat o interdicţie temporară de circulaţie pentru autovehiculele cu motoare diesel.

Restricția intră în vigoare marți, 14 ianuarie, și e valabilă în anumite intervale orare. Au fost alese exact orele de vârf, la care cetățenii pleacă spre muncă sau se întorc de la serviciu – adică 7.30-10.30 şi 16.30-20.30.

Ce s-a întâmplat în Roma se aplică și-n București atunci când vine vorba de poluare. Primarul capitalei Italiei, Virginia Raggi, a luat această decizie drastică după ce a observat că nivelul particulelor (PM10) în atmosferă a depăşit nivelul critic în mai multe locuri din oraş.

Interdicţia nu se aplică autobuzelor, taxiurilor şi altor mijloace de transport pentru servicii publice. Circulaţia vehiculelor diesel era deja restricţionată la Roma lunea şi duminica, dar numai pentru automobilele vechi, neconforme cu standardele actuale de poluare din Uniunea Europeană.

Și primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, încearcă să scape de mașinile vechi de pe străzi, dar nu se știe, încă, dacă această măsură se va dovedi una utilă. Am scris despre ea AICI.