07 ian. 2020 | 12:25

De unde cumperi Vinieta Oxigen în București și de când se dau amenzile

AUTO
De unde cumperi Vinieta Oxigen în București și de când se dau amenzile

Bucureștiul se pregătește să devină un oraș mai puțin poluat și primul pas e Vinieta Oxigen. E o taxă pe care o plătesc toți șoferii cu mașini vechi care vor să mai tranziteze anumite zone din Capitală. Hai să vezi de unde cumperi această vinietă și ce amenzi riști dacă ești prins fără ea.

Vinieta Oxigen e taxa pe care Gabriela Firea și-a dorit-o în București pentru a încerca să elimine mașinile vechi de pe străzi. Sunt acele autoturisme cu norme de poluare care dăunează mediului înconjurător. Ideea a apărut anul trecut și tot anul trecut a fost și adoptată.

Proiectul a trecut de Consiliul General al Municipiului București și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Există, însă, o perioadă de trei luni în care aplicarea măsurilor a fost amânată. Cu alte cuvinte, poți fi amendat doar de la 1 martie 2020. Până atunci, însă, ar trebui să știi că trebuie să te pregătești și să-ți cumperi Vinieta Oxigen.

Sunt vizați toți șoferii cu mașini vechi.

De unde cumperi Vinieta Oxigen

Vinieta Oxigen poate fi achiziționată încă de pe acum. Momentan, această taxă se achită doar online pe pe site-ul Administrației Străzilor. Detalii găsești AICI.

Prețurile sunt după cum urmează:

Cine plătește taxa

Taxa va fi plătită de toți șoferii care dețin mașini vechi și vor să circule cu acestea în centrul Capitalei. De asemenea, există unele prevederi referitoare la toate străzile din Capitală.

Pe scurt, toate maşinile cu norme de poluare sub Euro 5 vor fi taxate. Mai mult, există restricții mai dure pentru centrul Capitalei, în așa numita zonă ZACA. Acolo, mașinile cu normă de poluare Euro 3 vor fi interzise.

Potrivit hotărârii, aplicarea vinietei pentru maşinile Euro 4 se va face de la 1 ianuarie 2021. De asemenea, din 2022, maşinile non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 nu vor mai avea acces în oraş, iar cele Euro 3, din 2024.

Taxa a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar s-a decis amânarea sancțiunilor lor cu trei luni. Astfel, de la 1 martie, accesul autovehiculelor cu masa mai mică de cinci tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu excepția sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00:

  • pentru masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul fără restrictii pe toate arterele;
  • pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este permis pe toate străzile din București numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aplică din 2021
  • pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen. Aici există și o excepție: dacă ai mașină non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 și această mașină e înmatriculată pe adrese din ZACA, mai ai voie să intri acolo doar până la 1 ianuarie 2021. Adică anul viitor trebuie să iei măsuri.

Singurele mașini care nu vor fi afectate de restricții sunt cele electrice, hibride, Euro 5 și Euro 6.

Cât sunt amenzile dacă ești prins fără Vinieta Oxigen

Șoferii care sunt prinși fără vinietă vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.500 la 2.000 de lei.

Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.

„Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului”, se arată în lege.