Orașele din România în care măștile și mănușile sunt obligatorii la ieșirea din casă

Orașele din România în care măștile și mănușile sunt obligatorii la ieșirea din casă

Guvernul a venit cu recomandări legate de purtarea măștii și a mănușilor atunci când ieși din casă. Totuși, purtarea lor nu este obligatorie la nivel național. În acest context, autoritățile locale au venit cu propriile decizii.

Președintele Klaus Iohannis a menționat, miercuri, 22 aprilie, că purtarea măștilor va fi obligatorie în toate orașele țării începând din data de 15 mai.

”Dragii mei, așa vom arăta în spațiile publice după 15 mai. Am decis azi că din 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul în comun. Vom putea renunța poate la anul, când pandemia va fi sub control.”
Klaus Iohannis

Starea de urgență a fost prelungită în România până pe 15 mai. Mai urmează, așadar, încă vreo trei săptămâni în care măsurile impuse de Guvern sunt obligatorii și trebuie respectate de toți cetățenii.

Totuși, purtarea măștilor de protecție și a mănușilor atunci când o persoană iese din casă este, la nivel național, doar la stadiul de recomandare. Nu este o obligație impusă de Guvern, mai ales că, de la izbucnirea pandemiei, găsirea și achiziționarea de astfel de măști a fost problematică în multe momente.

Acum, însă, autoritățile locale au venit cu propriile decizii, luate la nivelul Primăriilor sau Consiliilor Județene.

Orașele din România în care măștile și mănușile sunt obligatorii

Timișoara este orașul care s-a înscris recent pe lista județelor/orașelor în care purtarea măștilor și a mănușilor a devenit obligatorie. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al orașului a hotărât, în data de 21 aprilie 2020, ca purtarea măştilor şi mănuşilor să fie obligatorie în următoarele situaţii:

  • în mijloacele de transport în comun şi în spaţiile închise ale structurilor publice şi private în care se desfăşoară activităţi de relaţii cu publicul.

Primarul Nicolae Robu a anunţat pe pagina personală de Facebook că:

  • (1) Pe post de masca, pot fi folosite si esarfe, asa cum au indicat specialistii de la nivel national.
  • (2) Vor exista 3 zile de graţie, 22, 23, 24. Amenzile încep să se acorde din data de 25 aprilie 2020

Purtarea măştilor de protecţie a devenit obligatorie în mai multe județe din țară.  Autoritățile locale susțin că se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura.

Printre județele în care astfel de măsuri sunt obligatorii sunt Bacău, Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Vaslui, Iaşi şi Suceava.

Citește și: