Oamenii de știință au creat primul anevrism 3D din celulele creierului

Oamenii de știință au creat primul anevrism 3D din celulele creierului

Tratarea unui anevrism, o chestiune care de multe ori pune în pericol viața, și anume fluxul unui vas de sânge în partea laterală a creierului, este o procedură medicală cu mize mari. Chiar și cele mai bune proceduri de ultimă oră sunt riscante, pentru a preveni deteriorarea creierului și moartea.

Pentru a veni cu noi modalități de a trata anevrismele, o echipă de cercetători a dezvoltat ceea ce se spune că este primul anevrism tipărit 3D.

Deși nu este primul anevrism artificial creat vreodată, așa cum subliniază Science Alert, ei spun că este pentru prima dată când oamenii de știință folosesc celulele umane pentru a crea o structură vie, pentru a efectua o procedură medicală pe ea și pentru a vedea cum se vindecă așa cum s-ar întâmpla în interiorul unui corp uman.

Echipa a creat structura prin imprimarea 3D a vaselor de sânge, folosind celule ale creierului uman. Apoi au introdus un cateter în micul vas și l-au împachetat cu bobine de platină pentru a opri fluxul de sânge, simulând unul dintre cele mai comune moduri în care un chirurg ar putea alege să trateze un anevrism.

Prin tragerea plasmei de sânge prin anevrismul în care se aflau bobinele, cercetătorii au descoperit că zona se vindeca prin formarea unui cheag de sânge. „Deși există o mulțime de opțiuni de tratament promițătoare, unele mai au încă un drum lung de parcurs”, a declarat Monica Moya, conducătoare a echipei de la Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) și coautor al unei lucrări despre proiectul publicat în revista Biofabrication, săptămâna trecută.

Echipa a folosit modele de calcul pentru a permite chirurgilor să aleagă cel mai bun tip de bobine pentru tratarea unui anevrism

„Modelele animale nu sunt neapărat cea mai bună modalitate de a încerca aceste opțiuni, deoarece le lipsește observarea directă a efectelor tratamentului și au geometrii ale anevrismului incontrolabile”, a argumentat ea. „Având această platformă robustă, umană de testare in vitro, ar putea facilita noi tratamente”.

Cercetătorii speră să utilizeze anevrismul tipărit 3D pentru a reproduce o mare varietate de dimensiuni și forme diferite ale vaselor de sânge care sunt diferite de la persoană la persoană. Cu alte cuvinte, încearcă să reproducă perfect cum arată de fapt un anevrism într-o serie de corpuri.

„În esență, un clinician ar putea să analizeze literalmente scanarea creierului cuiva, să îl ruleze prin intermediul software-ului de modelare, iar software-ul ar putea arăta dinamica fluidelor înainte de tratament”, a declarat William Hynes, co-autor LLNL. „De asemenea, ar trebui să poată simula acel tratament și să permită medicului să se reducă la un anumit tip de bobină sau volum de ambalare, pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil”.

„Acum putem începe să construim cadrul unui model personalizat pe care un practicant al chirurgiei îl poate folosi pentru a determina cea mai bună metodă pentru tratarea unui anevrism”, a adăugat el.

Citește și:
Etichete: