Invenția care ar putea opri cu succes accidentele vasculare cerebrale

Invenția care ar putea opri cu succes accidentele vasculare cerebrale

Accidentele vasculare cerebrale au devenit o problemă însemnată în vremurile actuale, cu niveluri din ce în ce mai ridicate de stres. O invenție ar putea însă oferi cea mai bună soluție. Oricât de bizar ți s-ar părea, un robot ar putea fi folosit pentru a curăța vasele de sânge.

Invenția de la MIT presupune folosirea unui fir robotic care să „călătorească” prin vasele de sânge și să le elibereze de cheaguri. Astfel, un accident vascular cerebral ar putea fi preîntâmpinat. Firul robotic e controlat prin magneți și poate trece cu ușurință prin diversele vase de sânge din corpul uman, inclusiv prin cele din creier.

Echipa care a lucrat la dezvoltarea acestei invenții consideră că ar putea fi, cât de curând, cea mai bună soluție în lupta cu anevrismele și accidentele vasculare.

Robotul care ar lucra contra timp pentru a salva vieți

Echipa de specialiști de la MIT susține că, în cazul unui accident vascular cerebral, dacă se acționează în primele 90 de minute, sau mai devreme, rata de supraviețuire crește semnificativ. Totodată, folosirea unui astfel de fir robotic poate ajuta la recuperarea zonelor afectate de așa accidente.

Față de actualele tehnici de curățare a vaselor de sânge, specialiștii MIT susțin că materialele folosite la acestea pot duce la fricțiune pe vasul de sânge, ceea ce ar genera probleme și mai mari. Totodată, medicii nu au un control prea mare asupra firelor introduse pe vasele de sânge.

Firul cu care au experimentat la MIT e creat dintr-un nucleu de nichel și titan. E elastic și suficient de flexibil pentru munca delicată la care ar fi folosit firul. Suprafața e acoperită cu un fel de cerneală în care sunt particule magnetizate. Astfel, controlul de la distanță e mai facil.

Când vine vorba de folosirea propriu-zisă, echipa îl controlează cu un magnet suficient de puternic, din exteriorul corpului. Totodată, firul este acoperit și cu un hidrogel care-l face suficient de lubrifiat cât să treacă prin vasul de sânge fără să dăuneze țesutului.

Citește și:
Sursa: Slashgear