O sondă spaţială japoneză s-a întors pe Pământ după șase ani. De unde a prelevat probe și ce indică acestea

O sondă spaţială japoneză s-a întors pe Pământ după șase ani. De unde a prelevat probe și ce indică acestea

Vrem să aflăm cât mai multe detalii despre trecutul planetei noastre și nu numai, astfel că facem multe demersuri în acest sens. O sondă japoneză s-a întors cu succes pe Pământ cu mostre prelevate de pe cel mai îndepărtat asteroid, care ar putea să ne ofere informaţii despre naşterea universului.

Sonda Hayabusa-2 a fost lansată în 2014 şi a prelevat anul trecut o sută de miligrame de particule de pe asteroidul Ryugu, situat la trei sute de milioane de kilometri de Pământ, potrivit AFP, citat de Adevarul.

Oamenii de ştiinţă speră ca aceste eşantioane, închise într-o mică capsulă care a ajuns pe Pământ în noaptea de sâmbătă spre duminică, vor furniza indicii despre naşterea Sistemului Solar acum 4,6 miliarde de ani. Compoziţia corpurilor cereşti mari precum Terra s-a schimbat radical după formarea lor, din cauza temperaturii şi a presiunii, spre deosebire de ale asteroizilor, mult mai mici, a explicat şeful misiunii Makoto Yoshikawa.

„Ne gândim că substanţele de acum 4,6 miliarde de ani încă se mai găsesc acolo. Prezenţa eventualelor materii organice ar putea să ne ofere date despre cum a apărut viaţa pe Pământ”, a adăugat acesta, conform sursei citate.

Capsula cu mostre a pătruns în atmosfera terestră puţin înainte de ora 2.30 dimineaţa, ora Japoniei, creând pe cer o urmă asemănătoare unei stele căzătoare.

Acest mic container s-a separat de sondă sâmbătă şi agenţia spaţială japoneză JAXA a declarat duminică dimineaţă că a fost recuperată datorită balizelor din deşertul Woomera (sudul Australiei). „După şase ani de călătorie spaţială, am fost capabili să aducem o cutie cu comori în această dimineaţă”, a declarat şeful proiectului, Yuichi Tsuda, într-o conferinţă de presă.

Jumătate din materia adunată va fi împărţită între JAXA, NASA şi organizaţii internaţionale iar restul va fi păstrat pentru studii viitoare, pe măsura progreselor tehnologiei analitice.

NASA a trimis recent o sondă pe suprafața asteroidului Bennu

De asemenea, recent NASA și-a trimis nava OSIRIS-REx pe suprafața Bennu, un mic asteroid din apropierea Pământului, la aproximativ 500 de metri lățime, pentru a scoate un eșantion și a-l aduce acasă.

Situl vizat de nava spațială este de aproximativ dimensiunea unui teren de tenis, înconjurat de bolovani gigantici.  Poate că, însă, cel mai ambițios obiectiv al misiunii OSIRIS-REx este identificarea resurselor – „RI” în OSIRIS. Aceasta înseamnă, în esență, cartografierea proprietăților chimice ale asteroidului Bennu pentru a afla, printre altele, despre potențialul asteroizilor minieri de a produce combustibil pentru rachete – o noțiune care, în 2004, era cu mult înaintea timpului său.

 

Citește și: