O nouă soluție împotriva infectării cu HIV-SIDA, lăudată de ONU: cum funcționează

O nouă soluție împotriva infectării cu HIV-SIDA, lăudată de ONU: cum funcționează

După aproximativ 50 de ani de studii, se pare că avem în sfârșit o soluție eficientă pentru prevenirea infecțiilor cu SIDA. Aceasta vine sub forma unui injectabil antiretroviral lăudat de curând de oficialii ONU.

Un nou medicament antiretroviral a fost testat cu succes împotriva infecțiilor cu SIDA. Acesta este intitulat Cabotegravir și, dacă este injectat odată la două luni, protejează contra infecției cu SIDA persoanele care locuiesc în regiuni cu risc ridicat.

„Un studiu arată că injecțiile sunt cu 89% mai eficiente în prevenirea HIV în comparație cu pastilele de profilaxie pre-expunere (PrEP) administrate zilnic”, a declarat agenția într-un comunicat. „Aceste rezultate sunt extrem de importante. UNAIDS a solicitat de multă vreme măsuri suplimentare de prevenire a HIV, acceptabile și eficiente pentru femei și acest lucru ar putea schimba jocul”, a declarat Winnie Byanyima, directorul executiv al UNAIDS.

„Dacă donatorii și țările investesc pentru a distribui PrEP injectabil femeilor care prezintă un risc mai mare de infectare cu HIV, noile infecții ar putea fi reduse drastic”, a continuat oficialul agenției ONU.

Până să ajungă la concluzia că noul tratament funcționează, a fost realizat un studiu clinic pe aproximativ 3200 de femei cu vârste între 18 și 45 de ani din țări precum  Botswana, Kenya, Malawi, Africa de Sud, Eswatin, Uganda și Zimbabwe. Testul a fost oprit destul de repede pentru că impactul pozitiv al tratamentului a fost evident imediat.

Alternativa la soluția dezvoltată acum era o pastilă zilnică, dar aceasta nu era foarte eficientă în prevenirea infecțiilor cu SIDA. În final, doar patru infecții cu HIV au fost depistate în rândul femeilor care au primit injecția, comparativ cu cele 34 care au luat pilula. „Riscul de infecție cu HIV a fost de nouă ori mai mic în cazul cabotegravirului decât în ​​cazul pilulei zilnice”, se menționează în comunicat.

„Dezvoltarea unor metode alternative de prevenire a infecției cu HIV și a unor metode mai puțin restrictive decât ceea ce este disponibil în prezent, va spori alegerea în prevenirea SIDA și va fi adoptată de către femei și va reduce numărul infecții ”, insistă comunicatul de presă.
Citește și: