16 dec. 2019 | 09:30

Facebook răspândește informații mincinoase despre tratamente HIV-SIDA: cât de gravă este problema

ACTUALITATE
Facebook răspândește informații mincinoase despre tratamente HIV-SIDA: cât de gravă este problema

Dacă ai simțit pentru un moment că Facebook face o treabă bună în a răspândi adevăruri pe o varietate foarte mare de subiecte, te-ai înșelat amarnic. Cea mai recentă campanie de dezinformarea vizează medicamentele pentru HIV-SIDA.

În ultimii ani, politica Facebook referitoare la reclame a atras numeroase critici la nivel global. Cele mai multe argumente vizau reclamele cu tematică politică, în care candidații pot arunca în online un număr infinit de minciuni fără niciun fel de consecințe. Orice este permis pe Facebook, atâta timp cât vine din partea echipei unui candidat.

Cel mai recent scandal vizează însă alte reclame decât cele politice și au atras atenția asupra sa atât redactorii The Guardian, cât și membrii GLAAD. Din câte se pare, Facebook a permis publicarea de anunțuri de către firme de avocatură care răspândeau informații false despre riscurile la care te expui ca utilizator de Truvada, un medicament eficient în micșorarea semnificativă a riscului de transmitere a infecțiilor cu HIV. Unele reclame atrag atenția asupra riscului de a-ți micșora densitatea oaselor sau de a-ți strica rinichii, deși studiile pe marginea acestor probleme au ajuns la concluzia că ”riscurile clinice nu sunt semnificative”, conform Fundației pentru SIDA din San Francisco.

Ca pachetul să fie complet, GLAAD a contactat departamentul de politică publică al Facebook și cinci agenții pentru verificarea veridicității știrilor. Deși s-a confirmat faptul că reclamele sunt mincinoase, răspunsul Facebook a fost cât se poate de sec, o referință către un articol mai vechi de pe pagina web a companiei în care se explică de ce reclamele nu pot fi șterse. Ca răspuns la această situație, GLAAD a publicat o scrisoare deschisă la adresa Facebook cu suport din partea a 50 de organizații, inclusiv a guvernatorului statului New York și a senatoarei Elizabeth Warren.

Ca în final să-ți dai seama că este vorba de un cerc vicios, fundația GLAAD a ajuns să cumpere reclame pe Facebook pentru a promova scrisoarea deschisă împotriva Facebook în comunitatea LGBTQ+ de pe rețeaua socială.

Dincolo de faptul că nu este ok să răspândești minciuni, mai ales despre medicamente, frica majoră în acest caz particular vizează descurajarea utilizării de Truvada. În final, dacă oamenii cred reclamele mincinioase, ar putea duce la răspândirea infecțiilor cu HIV – SIDA, când există medicamente pentru prevenirea transmisiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele