10 aug. 2020 | 10:00

Noi detalii despre vaccintul anti-Covid: când se lansează, conform Comisiei Europene

ACTUALITATE
Noi detalii despre vaccintul anti-Covid: când se lansează, conform Comisiei Europene

Singura șansă ca umanitatea să revină la normal ține de disponibilitatea unui vaccin eficient anti-Covid. Din păcate, datele despre această soluție nu sunt foarte multe.

La nivel global, în momentul de față, s-ar putea să fie câteva zeci de companii care lucrează la un vaccin împotriva infecțiilor cu Covid-19. Unele dintre ele au progresat mai bine decât altele. În anumite colțuri ale mapamondului au început testele pe oameni, dar foarte puțini s-au aruncat la promisiuni legate de disponibilitatea efectivă a vaccinului.

Dincolo de dezbaterile care vor apărea în momentul în care vaccinul va fi disponibil, comisarul european a oferit ieri câteva informații pe marginea acestui subiect. Conform spuselor Stellei Kyriakides, un vaccin împotriva noului coronavirus Covid-19 ar putea fi disponibil până la sfârșitul acestui an.

„Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt.

Cu alte cuvinte, există în continuare emoții legate de asemenea promisiuni, dar perspectivele sunt optimiste. Cu un pic de noroc, 2021 ar putea fi un an semnificativ mai bun decât 2020. În mod previzibil, un eventual vaccin nu ar rezolva toate problemele peste noapte, dar ar fi cel mai important pas în direcția corectă.

Din păcate, la fel ca în cazul purtării măștilor, foarte mulți vor fi reticenți în a-și face vaccinul din cauza conspirațiilor, acest detaliu fiind mai important decât crezi. Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei „mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.

În aceeași conferință, nu au putut lipsi referințele către focarele din ce în ce mai mari din mai multe țări membre UE, printre care și România. În aceste situații, soluțiile sunt clare. Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la „izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele