06 aug. 2020 | 07:06

Vaccinul de coronavirus, o mină de aur: nu există, dar s-au investit în el miliarde de dolari

ACTUALITATE
Vaccinul de coronavirus, o mină de aur: nu există, dar s-au investit în el miliarde de dolari

Primii la numărul de cazuri de coronavirus, americanii au făcut deja investiții semnificative în dezvoltarea unui vaccin, chiar dacă nu avem un termen clar legat de momentul în care acesta va ajunge pe piață.

Cea mai recentă investiție într-un vaccin împotriva noului coronavirus Covid-19 a fost făcut de administrația lui Donald Trump pe parcursul zilei de ieri. Este vorba de nu mai puțin de un miliard de dolari într-un proiect al companiei de medicamente Johnson & Johnson. Această valoarea adițională duce totalul investițiilor la 9 miliarde de dolari, conform AFP, doar pe teritoriul Statelor Unite.

Johnson & Johnson, prin intermediul filialei sale Janssen, a primit deja 456 milioane USD la sfârșitul lunii martie, în același scop. Noul miliard va finanța un proiect demonstrativ pentru fabricarea la scară largă a vaccinului său experimental, cu o livrarea promisă de 100 de milioane de doze, în cazul în care  vaccinul se va dovedi eficient. Acest detaliu extrem de important este însă relativ și complet nesigur. Părțile prevăd o posibilă modificare de 200 de milioane de doze suplimentare.

Până la această oră, nu mai puțin de 9,4 miliarde de dolari au fost investite de americani într-un eventual vaccin. Un total de 700 de milioane de doze ipotetice au fost comisionate de către autoritățile americane de la cinci companii contractate. Din păcate, până la această oră, niciun vaccin nu a fost aprobat.

Ca referință, dacă vor fi aprobate, Statele Unite ar putea, teoretic, să obțină 100 de milioane de doze de la patru grupuri (Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer / BioNTech, Sanofi / GSK) și 300 de milioane de doze de la Oxford / AstraZeneca, această ultimă alianță a semnat acorduri sau a fost în negocieri cu alte țări, în special cu Uniunea Europeană, care va primi 400 milioane de doze.

Cursa pentru un vaccin se află acum într-un punct foarte ciudat. În mod absolut suspect, se va începe producția în masă a vaccinelor, înainte de a se stabili prin studii clinice dacă vaccinul este eficient. „Estimarea mea, care este doar o estimare, este că până la sfârșitul anului sau la începutul anului 2021, vom ști dacă avem un vaccin sigur și eficient”, a spus Anthoni Fauci. ”Sunt prudent optimist în ceea ce privește succesul nostru”, a concluzionat expertul epidemiolog de la Casa Albă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele