Chiar dacă vom avea un vaccin, nu vom scăpa de virus peste noapte

Chiar dacă vom avea un vaccin, nu vom scăpa de virus peste noapte

Un vaccin contra coronavirusului este de mult timp descris ca panaceu pentru această pandemie. O înțepătură „magică” în braț declanșează imunitate și, în timp, virusul va dispărea. De fapt, lucrurile nu stau chiar așa.

Realitatea dură: chiar și după ce am găsit un vaccin, ar putea dura luni, dacă nu chiar ani, pentru ca societatea să revină la o oarecare normalitate.

Vom reveni la normalitate cu un vaccin?

„Nu vă așteptați ca un vaccin să fie ca un buton de “turn off” sau de resetare, după care ne vom întoarce la perioadele pre-pandemice”, a declarat, pentru Washington Post, Yonatan Grad, profesor asistent de boli infecțioase și imunologie la Harvard.

„Lucrurile nu vor reveni la normalitate peste noapte”, a declarat Jeremy Farrar, directorul grupului Wellcome Trust, din domeniul sănătății din Marea Britanie, pentru Comitetul de Sănătate al Camerei Comunelor luna trecută, citat de BBC. „Această infecție nu va dispărea așa ușor. A devenit o infecție endemică umană”, a adăugat el.

„Chiar și atunci când este introdus un vaccin, cred că vom avea câteva luni de infecție semnificativă sau cel puțin un risc de infecție la care să ne așteptăm”, a declarat Jesse Goodman, fostul om de știință al Food and Drug Administration, la sfârșitul lunii trecute.

Așadar, experții au prezis că vaccinurile timpurii ne vor proteja doar de cazurile severe de COVID-19. Și asta numai dacă SUA și restul lumii găsesc modalități eficiente de a extinde producția și de a produce sute de milioane de doze.

Care va fi poziția anti-vacciniștilor în legătură cu vaccinul

Și apoi apare problema încrederii publicului într-un vaccin. Dacă crezi că mișcarea „anti-vaxxer” avea o voce anterior, imaginează-ți doar ce se întâmplă în mijlocul unei campanii publice de vaccinare la nivel mondial. Este suficient să spunem că există deja un grup semnificativ de oameni care nu au încredere în niciun vaccin. De aici, haosul.

„Vom fi într-o situație în care unii oameni vor fi disperați să obțină vaccinul, iar unii se vor teme să-l primească, poate chiar să încerce să-i convingă pe alții să nu-l facă”, a declarat Michael Stoto, cercetător în domeniul sănătății publice la Universitatea Georgetown, pentru The Atlantic.

Există optimism în ceea ce privește realizarea unui vaccin

„Așteptarea ca un vaccin să apară se poate simți ca o tortură, dar este mișcarea corectă”, a argumentat Natalie Dean, profesor asistent de biostatistică la Universitatea din Florida. „Nu ne putem permite să punem în pericol sănătatea oamenilor și încrederea lor, aprobând ceva mai puțin eficient. Trebuie să avem răbdare”, a adăugat.

Săptămâna trecută, Dr. Anthony Fauci a declarat că este „optimist cu precauție” că un vaccin COVID-19 „sigur și eficient” va fi disponibil „în SUA, la toamnă sau la inceputul iernii”.

Cu toate acestea, „sigur și eficient” s-ar putea traduce în continuare într-un viitor vaccin care este mai puțin de 100% eficient. Persoanele din grupele de vârstă cu risc mai pot rămâne vulnerabile, deoarece sistemul lor imunitar reacționează diferit la un posibil vaccin, în comparație cu persoanele mai tinere.

Cu alte cuvinte, un vaccin ineficient, făcut în grabă va fi mai degrabă asemănător cu vaccinul antigripal sau cu vaccinările sezoniere care oferă oamenilor un grad de protecție împotriva unei anumite varietăți de virusuri gripale.

„Este posibil ca unele vaccinuri COVID-19 să nu prevină infecția în întregime, dar ar putea totuși să pregătească sistemul imunitar al unei persoane, astfel încât, dacă sunt infectate, să aibă simptome mai ușoare sau chiar deloc”, a argumentat Dean în NYT. „Este similar cu vaccinul antigripal: nu este perfect, dar sfătuim oamenii să îl primească, deoarece reduce internarea în terapie intensivă și decesele”, a completat.

În iunie, Administrația pentru Alimente și Medicamente a anunțat că va „aștepta ca un vaccin COVID-19 să prevină boala sau să-i scadă severitatea la cel puțin 50% dintre persoanele care sunt vaccinate”, se arată într-un comunicat.

Cu cât este mai mare eficacitatea, cu atât sunt mai mari șansele de imunitate efectivă – este o protecție indirectă atunci când un prag al populației a devenit imun.

Deci, există vești bune și vești proaste. Chiar și cu o eficiență mai mică de 100%, un vaccin va încetini răspândirea virusului. Dar acest proces va dura mult mai mult decât s-ar putea crede, din păcate.