Noi detalii despre pacienții spitalizați cu Covid-19: când dispar simptomele, de fapt

Noi detalii despre pacienții spitalizați cu Covid-19: când dispar simptomele, de fapt

În ultimele luni au apărut tot mai multe detalii despre modul în care se manifestă infecțiile cu Covid-19. Abia acum aflăm însă cât durează simptomele.

De la începutul pandemiei, foarte multe persoane care s-au îmbolnăvit și vindecat de coronavirus s-au plâns de faptul că nu s-au vindecat niciodată complet. Mai mulți sportivi americani au insistat pe faptul că, nici după 3 luni de la vindecare, nu și-au recăpătat energia de dinainte. Alții spun că pur și simplu nu sunt optimiști că plămânii lor vor mai funcționa vreodată ca înainte, să poată respira în mod eficient, 100% din timp.

Un studiu recent atrage atenția asupra faptului că acele situații de mai sus nu sunt excepții, ci reprezintă mai degrabă regula. Pacienții spitalizați cu Covid-19 pot prezenta simptome la mai multe luni după externare. Mai mult de jumătate dintre pacienţii vindecați de coronavirus externaţi s-au confruntat în continuare cu simptome specifice. Acestea au fost manifestate prin senzaţie de lipsă de aer, oboseală, anxietate şi depresie timp de două până la trei luni după infectare, conform concluziilor unui studiu restrâns efectuat în Marea Britanie, citat de Reuters și Agerpres.

La acest studiu au participat cercetători de la Universitatea Oxford al căror scop unic a fost de contabilizare a efectelor pe termen lung a infecțiilor cu Covid-19. Pentru a-și forma o opinie informată pe marginea subiectului au interacționat cu 58 de pacienți care au fost spitalizați cu această afecțiune. Din păcate, oamenii de știință au concluzionat că pacienții prezintă anomalii la nivelul mai multor organe după ce s-au infectat cu noul coronavirus, iar inflamația persistă pe parcursul mai multor luni după vindecare.

„Aceste constatări subliniază necesitatea de a explora în continuare procesele fiziologice asociate COVID-19 şi de a se dezvolta un model holistic, integrat, de îngrijire clinică pentru pacienţii noştri după ce au fost externaţi din spital”, a declarat Betty Raman, medic în cadrul Departamentului de Medicină Radcliffe de la Oxford, care a condus cercetarea.

Rezultatele studiului publicat de Oxford au concluzionat că, la două până la trei luni de la debutul COVID-19, 64% dintre pacienţi prezentau simptome manifestate prin senzaţie de lipsă de aer, iar 55% au raportat stare de oboseală semnificativă. Analizele RMN au scos la iveală anomalii la nivelul plămânilor în cazul a 60% dintre pacienţii cu boala COVID-19, dar şi al rinichilor (29%), inimii (26%) şi ficatului (10%). Este important de reținut că studiul nu a fost evaluat de către alți oameni de știință, dar a fost publicat înainte de revizuire pe site-ul MedRxiv.

Această analiză vine la aproximativ o săptămână după un raport al Institutului Național pentru Cercetare în domeniul Sănătății din Marea Britanie. Concluziile acelui studiu sunt dintr-un spectru similar. Cu alte cuvinte, pacienții infectații cu Covid-19 se confruntă cu o stare de boală prelungită ce poate implica o gamă largă de simptome care afectează toate zonele corpului, inclusiv, creierul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI