Noi consecințe ale infecției cu Covid-19: ce se întâmplă în 90 de zile după infectare

Noi consecințe ale infecției cu Covid-19: ce se întâmplă în 90 de zile după infectare

Abia peste câțiva ani vom afla exact care sunt consecințele infectării cu Covid-19, primele descoperiri nu sunt însă deloc optimiste. Cel mai recent studiu scoate la iveală tulburări psihice care devin aparent în 90 de zile de la infectare.

Chiar dacă un test negativ sau două de Covid-19 îți confirmă că nu mai ești contagios și îți poți relua activitățile și interacțiunile, boala nu pare să-și fi terminat treaba. Din păcate, mai mulți supraviețuitori ai maladiei Covid-19 prezintă un risc sporit de a dezvolta o afecțiune mentală.

Relația dintre cele două este atât de strânsă, încât aproximativ 20% dintre oamenii infectați au dezvoltat tulburări psihice, mai grave sau puțin grave, în primele 90 de zile după infectare. Studiul în acest sens a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, iar rezultatele sunt fără echivoc.

Din păcate, coronavirus se reflectă într-un risc sporit de demență, una dintre cele mai groaznice boli care afectează capacitate cerebrală. Anxietatea, depresia și insomnia sunt afecțiunile ”ușoare” cu care poți rămâne după ce, aparent, te-ai vindecat.

„Oamenii se temeau că supravieţuitorii de Covid-19 se vor confrunta cu riscuri sporite de probleme mentale, iar studiul nostru arată că acest scenariu este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford. ”Medicii şi cercetătorii din lumea întreagă trebuie să înceapă de urgenţă să investigheze cauzele şi să identifice noi tratamente pentru bolile mentale după declanşarea pandemiei de Covid-19”, a adăugat cercetătorul.

Concluziile studiului au apărut deja în jurnalul științific The Lancet Psychiatry și au plecat de la analiza detaliată a 69 de milioane de persoane din SUA, inclusiv de la peste 62.000 de persoane diagnosticate cu Covid-19. În mod evident, șansele ca procentele de mai sus să se translateze la nivel global sunt foarte mari.

În mai puțin de 3 luni din momentul în care au primit diagnosticul pozitiv, o cincime dintre acei oameni au început să sufere de anxietate, depresie sau insomnie, ca afecțiuni medicale, certificate. Acest procent este de două ori mai mare decât procentele raportate în cadrul celorlalte grupuri de pacienţi monitorizaţi în aceeaşi perioadă.

Este clar că îmbolnăvirea cu noul coronavirus îți influențează modul în care funcționează creierul. „Acest lucru se datorează probabil unei combinaţii dintre factorii de stres psihologic asociaţi cu această pandemie şi efectele fizice ale bolii”, a declarat Michael Bloomfield, consultant psihiatru la University College din Londra.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: