Aplicațiile care înlocuiesc apelurile de urgență: de ce au creat cetățenii acestei țări așa ceva

Aplicațiile care înlocuiesc apelurile de urgență: de ce au creat cetățenii acestei țări așa ceva

Concepute pentru a preveni violența sexuală și hărțuirea poliției, aplicațiile mențin oamenii în siguranță în timpul uneia dintre cele mai mari mișcări de protest din Nigeria din ultimele decenii.

În absența unui guvern care să poată oferi servicii medicale, împotriva dezastrelor și de securitate eficiente, nigerienii apelează tot mai mult la tehnologie pentru a rămâne în siguranță – mai ales atunci când pericolul este legat de guvernul însuși.

Aplicațiile nu rezolvă automat problema siguranței și a situațiilor de urgență din Nigeria, dar oferă tipuri de soluții practice care câștigă încrederea oamenilor.

Represiunea autorităților este contracarată folosind tehnologie

Există mai multe aplicații de prim serviciu de răspuns pe piață, dar aplicațiile deținute în Nigeria, cum ar fi Sety și Aabo – care conțin funcții precum butoane de panică pentru contactele de urgență și notificări de pericol bazate pe locație – sunt în prezent în fruntea mișcării, ajutând protestatarii să rămână în siguranță.

În ultimele două săptămâni, tinerii nigerieni au ieșit în stradă pentru a cere încetarea brutalității pe care au suferit-o din cauza SARS.

O unitate a Forței de Poliție din Nigeria fondată în 1992 pentru a preveni crimele violente, SARS are o istorie notorie și bine documentată a utilizării forței disproporționate, ilegale și mortale împotriva civililor pe care este menit să o protejeze.

Se știe că ofițerii profilează membrii comunității tehnologice înfloritoare din Lagos, de obicei bărbați tineri care poartă laptopuri, un semn al bogăției relative pe care autoritățile sunt rapide să le extorce prin arestări arbitrare.

După ce la începutul lunii octombrie a devenit viral un video grafic care îi arăta pe ofițerii SARS târându-i pe oameni pe stradă și împușcându-i, manifestanții au început să solicite dizolvarea SARS. În mod firesc, revoluția a avut loc și online, deoarece amplificarea publică a hashtagului #EndSARS și marșuri masive pe străzile importante ale orașului din toată țara au inspirat marșuri de solidaritate în Pretoria, New York, Berlin și Londra.

Aproximativ o săptămână mai târziu, pe 12 octombrie, președintele nigerian Muhammadu Buhari a fost de acord să desființeze SARS și a jurat să reformeze poliția, dar protestatarii au rămas pe străzi și au continuat să-și răspândească mesajul pe rețelele de socializare.

O alternativă la serviciile de urgență ale autorităților: Aabo

Urmărind aceste evenimente, Sylva Elendu, dezvoltator de software din Nigeri, a făcut echipă cu prietenul său și colegul său de dezvoltare Victor Idongesit pentru a crea un serviciu de urgență alternativ în care oamenii ar putea avea încredere – și care a funcționat de fapt.

Numit Aabo, a fost lansat în mai și este disponibil pe Google Play și App Store Apple, un punct crucial de acces, având în vedere frecvența cu care poliția îi vizează pe cei cu iPhone.

Utilizatorii Aabo încarcă informațiile contactelor de urgență în aplicație. Ori de câte ori se află într-o criză, pot apăsa pe butonul de panică al aplicației, care va alerta instantaneu acele contacte despre locația lor și natura urgenței lor, fie că este vorba de viol, incendiu sau hărțuire a poliției.

Pentru situațiile care nu se înregistrează ca o alertă roșie imediată, Aabo oferă, de asemenea, o hartă de urmărire live, care permite utilizatorilor să știe cât de aproape sunt de amenințările sau urgențele raportate; o hartă cu hotspots care arată numărul de nedreptăți sociale raportate într-o anumită zonă; un jurnal de urgență pentru a urmări alertele trimise și primite de utilizatori; și o solicitare de verificare recurentă.

Elendu și Idongesit au refuzat să spună exact câți utilizatori au descărcat Aabo, deși pe Google Play, care arată cât de des a fost descărcată o aplicație, au înregistrat mai mult de 1.000 de utilizatori. Apple nu indică câte descărcări iOS are o aplicație.

Alternativa la alternativă: Sety

La aproximativ o lună după ce Elendu a scris pe Twitter despre profilurile la care se temea că va fi supus din cauza locurilor sale recent răsucite, Olumide Adetiwa, un alt dezvoltator de software care a fondat Sety, a fost copleșit de știrile brutalităților recurente.

Adetiwa a declarat pentru Rest of World că, deși planul său inițial pentru Sety era de a folosi AI pentru a construi caracteristicile preventive ale aplicației, el a decis să lărgească domeniul de aplicare al Sety.

“M-am extins pentru că ne confruntăm cu atât de multe forme de pericol în această regiune, de la violența sexuală la violența fizică și chiar mentală”, a spus el. “A devenit imperativ să fac aplicația cât se poate de inclusivă și intenționăm să extindem și mai mult capacitățile”.

Similar cu Aabo, Sety îi solicită utilizatorilor să încarce informații de contact pentru prieteni și familie, astfel încât să le anunțe în caz de urgență și are o serie de categorii de avertizare, inclusiv accidente auto, violență domestică, agresiuni sexuale și brutalitate polițienească.

Dar, pe lângă notificarea contactelor personale ale unui utilizator, Sety trimite și alerte colegilor din apropiere, creând o comunitate de potențiali prim-respondenți. Adetiwa a spus că, până acum, aproximativ 12.000 de persoane au descărcat aplicația.

Cu toate acestea, pentru a ține pasul cu cererea urgentă creată de proteste, echipa sa “a lucrat pentru a adapta fiecare cerere de pericol și a oferi acțiuni specifice, astfel încât violul și violența domestică sau sexuală să nu fie tratate la fel ca brutalitatea poliției”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: