Aplicațiile românești de care ai nevoie ca să treci cu bine prin pandemie

Aplicațiile românești de care ai nevoie ca să treci cu bine prin pandemie

Anumite aplicații se dovedesc extrem de utile pentru a ajuta utilizatorii să treacă ceva mai ușor prin această pandemie care ne afectează pe toți.

Avem câteva astfel de aplicații dezvoltate chiar de români, care sigur îți vor fi utile. Task Force-ul Code4Romania pune la bătaie șase aplicații în lupta cu efectele COVID-19. Aceștia spun că au început să dezvolte în regim de urgență șase soluții tehnice vitale pentru ameliorarea problemelor cauzate de noul virus cu care se confruntă planeta și, implicit, România.

Toate cele șase proiecte au intrat deja în dezvoltare și sunt realizate în coordonare cu Guvernului României prin ADR – Agenția pentru Agenda Digitală a României și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Cele mai utile aplicații românești de care ai nevoie în plină pandemie

Proiectele la care lucrează Code4Romania care-ți vor face viața puțin mai ușoară în această perioadă:

ȘTIRI OFICIALE

Platformă și add-on browser pentru știri oficiale, va fi o soluție tehnologică care identifică o serie de cuvinte cheie în articolele online pe care le citești și adaugă un link ce face trimitere la sursele oficiale. Acest concept a apărut ca parte a cercetării dezvoltate de Civic Labs, domeniul Mediu.

DATE LA ZI

Informația corectă salvează vieți și pune în contextul corect realitatea ce ne înconjoară. Un sistem care preia datele anonimizat din baza de date de cazuri oficiale și le transformă în informație digerabilă pentru publicul larg, adaptat pentru toate dispozitivele. Platforma este construită folosind modelul singaporez de vizualizare de date.

CE MĂ FAC

Una dintre aceste aplicații care îți va fi utilă cât stai acasă în plină pandemie este aceasta. Platforma va conține ghiduri, chestionare și arbori decizionali care vor ajuta populația să înțeleagă situația și ghidează utilizatorii în ceea ce trebuie să facă pentru fiecare situație.

STĂM ACASĂ

Atunci când ești izolat la domiciuliu sub supraveghrea autorităților există o presiune uriașă pe numerele de urgență cât și pe colectarea în timp real a datelor de la o populație foarte mare (la data de 13 martie 2020 sunt peste 13.000 de persoane izolate la domiciliu). Prin centralizarea și monitorizarea stării persoanelor aflate în izolare la domiciliu cu chestionare standard, completate zilnic direct în aplicația web, se va ridica o povară de pe numerele de urgență și se va putea colecta ușor date de la populații mari în timp real.

DIASPORA HUB 

Peste soluția Stăm Acasă se adaugă un filtru suplimentar destinat cetățenilor români aflați în străinătate, aplicația va aduna datele necesare în timp real și va face legătura cu cel mai apropiat consulat pentru monitorizare și oferire de asistență în caz de nevoie.

RO HELP

Platforma de strângere de ajutoare e un alt concept ce a reieșit din cercetarea din Civic Labs pe subiectul pregătirii în situații de urgență. Bazat pe un proiect similar dezvoltat pentru Departamentul de Situații de Urgență, platforma, va fi o soluție digitală care listează ONG-uri verificate și validate ce pot interveni în eventualitatea unui dezastru major pentru a colecta și distribui resurse în teritoriu.

Citește și: