NASA lansează cel mai impresionant timelapse cu Soarele: cum a arătat în ultimii zece ani

NASA lansează cel mai impresionant timelapse cu Soarele: cum a arătat în ultimii zece ani
Sursa foto: NASA / Solar Dynamics Observatory

Cercetătorii NASA au creat cel mai impresionant timelapse cu Soarele în care poți vedea cum a arătat acesta pe parcursul a un deceniu.

Observatorul Dinamicii Solare (SDO) al agenției spațiale americane a fost lansat în 2010, cu scopul de observa steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră. Pe parcursul acestor ani, a capturat zilnic imagini cu aceasta pe care cercetătorii le-au folosit apoi pentru a crea o animație cu activitatea solară din ultimul deceniu. În total, a adunat 425 de milioane de imagini de înaltă rezoluție cu Soarele, care reprezintă 20 de milioane de GB de date. Toate aceste informații

Aceste informații au permis efectuarea a nenumărate descoperiri despre funcționarea celei mai apropiate stele și despre cum influențează aceasta Sistemul Solar.

Cel mai impresionant timelapse cu Soarele

Animația care se întinde pe un interval de timp de 10 ani prezintă fotografii realizate la o lungime de undă de 17,1 nanometri. Aceasta este o lungime de undă ultravioletă extremă care arată stratul atmosferic cel mai exterior al Soarelui, cunoscut sub numele de corona. Această priveliște este, în mod obișnuit, ascunsă ochiului uman din cauza strălucirii Soarelui care nu-ți permite să-l observi într-un asemenea detaliu.

Videoclipul creat de NASA durează aproximativ 61 de minute, iar fiecare secundă a acestuia este reprezentată de o zi întreagă din viața soarelui. Vorbim, în total, de 87.000 de fotografii cu Soarele puse laolaltă. În descrierea videoclipului, NASA îți arată momentele în care câteva evenimente cheie au avut loc. De exemplu, putem vorbi despre trecerea lui Venus prin fața Soarelui din 5 iunie 2012, eveniment care nu se va mai întâmpla până în 2117. Poți observa evenimentul la minutul 12:24 din videoclip.

După cum poți vedea, există momente în care Soarele dispare din videoclip. Explicațiile se datorează fie faptului că Pământul sau Luna (sau amândouă odată) au trecut prin fața Soarelui, fie acesta este rezultatul unor probleme temporare pe care SDO le-a avut cu instrumentele sale în 2016.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: