Ce a văzut telescopul Hubble de ziua ta: NASA pune la dispoziție toate imaginile

Ce a văzut telescopul Hubble de ziua ta: NASA pune la dispoziție toate imaginile
Sursa foto: NASA Hubble | Nebuloasa Carina (2007)

La aniversarea de 30 de ani a telescopului Hubble, NASA vine cu un instrument interesant prin care să vezi ce-a surprins aparatul de-a lungul timpului.

Telescopul a fost lansat în spațiu în 1990 și a făcut până acum peste 1,4 milioane de observații, fie că vorbim despre stele, plaete sau galaxiile din Univers. Telescopul NASA este unul extrem de performant. Precizia sa este uluitoare: lentila sa poate observa o scenă îndepărtată, cu precizia unui fascicul laser care strălucește pe un detaliu specific al unei monede, la aproximativ 320 de kilometri distanță.

Hubble este activ în fiecare zi: vorbim despre șapte zile pe săptămână, 365 de zile pe an. Asta înseamnă că observă ceva nou în fiecare zi. Acum, la aniversarea sa de 30 de ani, NASA lansează un instrument prin care poți vedea capturile telescopului în ziua ta de naștere.

Pentru asta trebuie să intri aici, pe site-ul NASA, unde îți vei introduce data de naștere. Apoi ți se a afișa o fotografie impresionantă care îți va arăta ce a văzut telescopul chiar de ziua ta. NASA îți va explica și la ce te uiți, ca să și înveți ceva nou din acest proces.

Hubble se află în spațiu de 30 de ani

Telescopul a fost lansat în 1990 și de atunci a făcut o serie de descoperiri importante în spațiu. De asemenea, a trimis pe Pămân și o serie de fotografii uluitoare din spațiul cosmic.

NASA a început să lucreze la un album în care va publica 30 dintre cele mai impresionante imagini surprinse de Hubble în 30 de ani de activitate. Poți vedea albumul aici. Vorbim despre imagini cu tot felul de obiecte spațiale: de la planete precum Jupiter sau Saturn, până la nebuloase, galaxii, stele și multe altele.

NASA a anunțat că, pe parcursul acestui an, va continua să sărbătorească telescopul prin noi evenimente, dar și imagini, videoclipuri, documentare și funcționalități interactive de care să ne bucurăm cu toții.

Citește și:
Sursa: Sciencealert