Această planetă mai fierbinte decât o stea trece prin patru anotimpuri în 36 de ore

Această planetă mai fierbinte decât o stea trece prin patru anotimpuri în 36 de ore
Sursa foto: NASA's Goddard Space Flight Center / Chris Smith (USRA)

Universul este plin de mistere și lucruri neobișnuite iar această planetă cu patru anotimpuri în doar 36 de ore este unul dintre ele.

Satelitul NASA cunoscut sub numele de TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) a fost trimis în spațiu special pentru a căuta exoplanete. De altfel, a fost folosit acum pentru identificarea de noi detalii cu privire la una dintre cele mai extreme planete existente. Este vorba depre KELT-9 b, planeta mai fierbinte decât unele stele din Univers, dar care trece, în același timp, prin patru anotimpuri într-un timp extrem de scurt, de doar 36 de ore. De altfel, această planetă este desemnată ca fiind cea mai fierbinte exoplanetă descoperită până acum. Temperaturile sale ajung la 4.300 de grade Celsius.

Potrivit lui John Ahlers, astronom în cadrul Universities Space Research Association și Goddard Space Flight Center din cadrul NASA, planeta este una foarte ciudată. „Este o planetă uriașă pe o orbită foarte strânsă, aproape polară, în jurul unei stele cu rotație rapidă, iar aceste caracteristici complică capacitatea noastră de a înțelege steaua și efectele acesteia asupra planetei”, explică acesta.

De ce această planetă are patru anotimpuri în 36 de ore

Unul dintre motivele pentru care are caracteristici atât de extreme este faptul că o parte a planetei este constant expusă la Soare. Aceasta este și partea planetei care ajunge la temperaturile extreme menționate. De cealaltă parte, latura cealaltă este semnficativ mai rece, fapt ce conduce la interacțiuni ciudate în atmosfera planetei.

De asemenea, alt motiv este și faptul că steaua în jurul căreia se învârte KELT-9 b este și ea ieșită din comun. Se rotește de 38 de ori mai repede decât soarele pentru a face o rotație completă în doar 16 ore. Viteza rotației afectează forma stelei, făcând-o mai plată la poli și mai bombată în jurul circumferinței. La rândul său, această formă schimbă distribuția temperaturii stelei, poli fiind mai fierbinți, iar ecuatorul este mai rece.

Când planeta trece prind dreptul polilor stelei, trăiește un fel de vară, iar când trece prin dreptul ecuatorului mai rece, trăiește un fel de iarnă. Asta înseamnă că KELT-9 b experimentează două veri și două ierni în fiecare „an”, cu fiecare sezon durând aproximativ nouă ore, explică NASA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: