Mostrele de asteroid care i-au lăsat pe cercetători fără cuvinte

Mostrele de asteroid care i-au lăsat pe cercetători fără cuvinte

În februarie 2019, sonda spațială japoneză Hayabusa-2 a realizat un pas foarte important. Micul vehicul spațial a reușit să colecteze praful de la suprafață, de pe un asteroid, numit Ryugu, la sute de milioane de mile de Pământ.

Vrem să aflăm cât mai multe detalii despre trecutul planetei noastre și nu numai, astfel că facem multe demersuri în acest sens. O sondă japoneză s-a întors cu succes pe Pământ cu mostre prelevate de pe cel mai îndepărtat asteroid, care ar putea să ne ofere informaţii despre naşterea universului.

Sonda Hayabusa-2 a fost lansată în 2014 şi a prelevat anul trecut o sută de miligrame de particule de pe asteroidul Ryugu, situat la trei sute de milioane de kilometri de Pământ

La începutul acestei luni, nava spațială a lăsat un pachet special în Australia de Sud: o capsulă minusculă cu urme de praf de asteroid în interior.

Oamenii de știință de la agenția spațială japoneză JAXA au deschis marți containerul și au rămas impresionați de conținut.

Eșantionul de pe asteroid ar putea avea chiar implicații pentru cercetarea originilor vieții

„Când am deschis-o, am rămas fără cuvinte”, a spus omul de știință JAXA, Hirotaka Sawada, citat de The Guardian. „A fost mai mult decât ne așteptam, încât am fost cu adevărat impresionat”.

Calitatea eșantionului a fost remarcabilă, așadar. „Nu erau particule fine precum pulberea, dar au existat o mulțime de probe care măsurau câțiva milimetri lățime”, a adăugat Sawada, potrivit The Guardian.

Cel mai interesant, oamenii de știință au descoperit că probele aparent „conțin o mulțime de materie organică”, așa cum a spus omul de știință al proiectului Hayabusa Seiichiro Watanabe, potrivit The Guardian. „Așadar, sper să putem afla multe lucruri despre cum s-au dezvoltat substanțele organice pe corpul părinte al lui Ryugu”.

Jumătate din eșantioanele colectate de nava spațială vor merge la NASA și alte organizații internaționale. Hayabusa-2 va continua să viziteze încă doi asteroizi înainte de “pensionare”. În 2026, nava planifică un zbor de mare viteză pe lângă asteroidul 1998 KY 26.

Citește și: