Modelul electric de la Renault pe care n-o să-l vezi niciodată sub marca Dacia

Modelul electric de la Renault pe care n-o să-l vezi niciodată sub marca Dacia

Renault e un constructor auto important la nivel mondial, iar din grup face parte și marca autohtonă Dacia. De multe ori, însă, inovația fie n-ajunge la uzina din Mioveni, fie ajunge foarte greu.

Renault, la fel ca alți producători auto, trebuie să se conformeze normelor dure antipoluare. Asta înseamnă, în primul rând, să-și diversifice gama și să vină cu cât mai multe modele electrice și hibrid, care poluează puțin spre deloc. Francezii au câteva modele lansate deja în producția de serie și disponibile pe piață.

Dar nu se va opri aici. Planuri de electrificare există și pentru Dacia. Dar nu te gândi la ceva spectaculos din punct de vedere al tehnologiilor sau inovației.

Iată, de exemplu, acest concept electric prezentat de Renault. Care, chiar dacă va ajunge în producția de serie, nu va fi vândut, mai mult ca sigur, sub marca Dacia.

Modelul electric de la Renault arată SF, dar nu e pentru Dacia

Din imaginile făcute publice de Renault, se vede că modelul-concept – care poartă denumirea de Morphoz – e parte din strategia francezilor de a marșa în direcția electricelor. Modelul e dezvoltat pe o nouă platformă de pe care ar putea ieși pe piață viitoare modele electrice. Poate chiar și Dacia, cine știe.

E vorba de platforma CMF-EV, care e gândită doar pentru aceste modele și pe care va fi produs și noul Twingo Z.E., a cărui lansare e programată anul acesta.

Francezii susțin că acest concept Morphoz e gândit în două versiuni: prima e pentru oraș – are o lungime de 4,4 metri, iar a doua e gândită pentru zone accidentate, e o versiune mai lungă – de 4,8 metri.

Renault Morphoz, în varianta pentru oraș, e echipat cu un singur motor electric de 136 cai putere, iar în varianta extra-urban dezvoltă 218 CP. Autonomia s-ar dovedi impresionantă, dacă modelul intră în producția de serie: 400 de kilometri în iraș și, odată cu o baterie suplimentară, se duce spre 700 de kilometri.

Cel mai probabil, un model Renault Morphoz nu va ajunge niciodată pe străzi și va rămâne doar la stadiul de concept. Dar oferă extrem de multe indicii despre ce poate pune constructorul francez pe următoarele modele electrice. Și poate că unele tehnologii vor ajunge și pe prima Dacie electrică.

Citește și: