Ministrului Economiei: ”Jumătate din măștile care se găsesc la comercializare nu protejează”

Ministrului Economiei: ”Jumătate din măștile care se găsesc la comercializare nu protejează”

Ministrul Economiei a atras atenția asupra faptului că jumătate dintre măștile de protecție aflate în comerț sunt ”neconforme”. Ca urmare, nu te protejează împotriva infectării cu noul coronavirus.

Unul dintre principalele argumente al celor din mișcarea ”Fără botniță” este că măștile de protecție nu te protejează împotriva unei posibile infectări. Din păcate, deși integrează o serie de multe alte conspirații printre argumentele lor, cel puțin pe acest subiect, s-ar putea să aibă dreptate. Confirmarea vine de la ministrul Economiei. Dacă nici el nu știe cum funcționează lucrurile în România, atunci cine?

„Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hipermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia“, a afirmat ministrul Virgil Popescu în urmă cu câteva zile.

Partea șocantă nu este însă declarația în sine, cât lipsa unei soluții. Aceasta din urmă se pare că nu există, iar oamenii trebuie să-și asume încă un risc aferent faptului că trăiesc în România. Pe lângă faptul că s-ar putea te infectezi cu Covid-19 în spital sau că s-ar putea să-ți pierzi viața într-un incendiu la ATI, trebuie să ai în vedere că până și banala achiziție a unei măști de protecție poate duce la pierderea vieții.

O consecință infimă a acestei situații dezastruoase este pierderea încrederii într-o guvernare PNL care a luat multe decizii neinspirate. În timp ce acelea pot fi asociate cu neștiința, când tolerezi comercializarea de măști neconforme în proporție de 50% este, mai degrabă, inconștiență. Nu ajută nici faptul directorul Unifarm, Adrian Ionel Eugen, care a primit mită de 760.000 de euro pentru achiziția de măști era un apropiat PNL.