Milioane de români, afectați: ce se întâmplă cu șomajul tehnic și salariile românilor, de la 1 iunie

Milioane de români, afectați: ce se întâmplă cu șomajul tehnic și salariile românilor, de la 1 iunie
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Numărul șomerilor din România a explodat în ultimele luni, în timp ce veniturile celor care au continuat să lucreze au scăzut brusc. Guvernul Românie are un plan pentru cei afectați de criză.

Într-un set de declarații făcute miercuri seară de Ludovic Orban, premierul a explicat cum va continua statul român să ajute persoanele aflate în șomaj tehnic și oamenii care activează în domenii grav afectate de criza medicală. Detaliul cel mai important constă în faptul că șomajul tehnic va fi plăti în continuare de autoritățile de la București, după 1 iunie.

”Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat”, a declarat premierul.

În conferința susținută miercuri seară de premier, au fost adresate mai multe subiecte importante. Pe primul loc s-au aflat însă particularitățile care vizează angajații și angajatorii, oameni a căror viață s-a schimbat radical în ultimele luni. Lista completă a declarațiilor a fost transcrisă de cei de la Hotnews și poate fi parcursă mai jos:

  • Am prevăzut un set de măsuri pentru sprijinirea angajaților.
  • Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic.
  • Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat.
  • Pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricțiile, vom participa la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 41,5% din salariul brut, impozitul și contribuțiile.
  • Vom continua plata șomajului tehnic pentru afacerile care rămîn închise.
  • Vom acorda facilități pentru cei care angajează persoane aflate în șomaj.
  • Peste 600.000 de oameni au fost în șomaj.
  • 350.000 de români din Diaspora vor căuta un loc de muncă.
  • Premierul anunță un act normativ pentru susținerea zilierilor.
Citește și: