Microsoft o lasă mai moale cu spionatul angajaților: ce se întâmplă cu ”scorul de productivitate”

Microsoft o lasă mai moale cu spionatul angajaților: ce se întâmplă cu ”scorul de productivitate”

Companiile puteau spiona activitatea angajaților care foloseau soluții software din cadrul Microsoft 365, printr-un mecanism intitulat ”scor de productivitate”. Gigantul din Redmond îi aduce însă modificări importante.

Pentru a-și forma o opinie avizată vizavi de efortul pe care îl manifestă un angajat în fața calculatorului de la birou, soluțiile software din Microsoft 365 sunt capabile de ceva vreme să înregistreze acțiunile realizate. Pentru că funcția cu pricina era din multe puncte de vedere o manifestare terifiantă de spionaj, gigantul din Redmond a decis să revină asupra ei.

Ca referință, instrumentul intitulat Productivity Score (scor de productivitate) a fost implementat la începutul lunii octombrie și venea cu instrucțiuni clare dedicate companiilor care decideau să-l adopte la scară largă. Pentru stabilirea unui scor de maxim 100 de puncte, sistemul lua în calcul o serie de particularități, precum munca în echipă, comunicare cu colegii și nu numai.

Criticii acelei funcții au insistat însă pe faptul că permite organizațiilor să-și spioneze angajații, deoarece mecanismul era corelat cu numele de utilizatori. Conform clipului de mai jos, productivitatea era identificată în funcție emailurile trimise, de timpul petrecut în chat, de postările în Yammer sau de numărul de referințe la adresa ta din emailuri. Toate aceste detalii erau disponibile în mod implicit, chiar dacă putea fi dezactivate.

Ca răspuns la plângerile experților în securitate, Microsoft a spus că va elimina numele de utilizatori din rapoartele generate sub forma scorului de productivitate. În schimb, ”comunicațiile, ședințele, colaborarea pe conținut, munca în echipă și activitatea de pe mobil din Productivity Score vor fi agregate doar la nivel organizațional”, a detaliat Jared Spataro de la Microsoft într-o postare pe blogul oficial al companiei. ”Astfel, nimeni din organizație nu va putea să utilizeze scorul de productivitate pentru a accesa informații referitoare la modul în care un utilizator individual folosește aplicații și servicii în Microsoft 365”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: