Descoperire neobișnuită într-un meteorit prăbușit pe Pământ în urmă cu 100 de ani

Descoperire neobișnuită într-un meteorit prăbușit pe Pământ în urmă cu 100 de ani

Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire despre meteoriți, nemaiîntâlnită până acum în cazul obiectelor care provin din spațiu.

Pentru prima dată, cercetătorii au identificat mostre de material superconductor care provin, de fapt, din spațiu. Este vorba, în primul rând, despre un material descoperit într-un meteorit uriaș care a ajuns pe Pământ, în Australia, acum 100 de ani. De asemenea, o altă mostră superconductoare a fost identificată și în cazul unui al doilea meteorit.

Ca să înțelegi mai bine despre ce e vorba, trebuie să știi ce sunt materialele superconductoare. În esență, acestea pot permite curentului să treacă prin el, fără să opună rezistență. Fenomenul este extrem de rar în materiale naturale care nu au fost tratate corespunzător înainte. Cel puțin, acesta este cazul pe Pământ.

Cercetătorii au descoperit că doi meteoriți conțin material superconductor

Descoperirea arată că, atunci când vine vorba de meteoriți, nu vorbim doar despre deșeuri spațiale care ajung, la un moment dat, pe Pământ, ci despre materiale care pot face ceva mai mult de atât.

În cadrul noului studiu al echipei de cercetători de la UC San Diego, aceștia au investigat fragmente de la 15 meteoriți diferiți. În acest sens, au folosit o tehnică specială pentru a detecta urme de superconductivitate în interiorul probelor.

Au identificat astfel de materiale în interiorul Mundrabilla, unul dintre cei mai mari meteoriți găsiți pe Pământ, în Australia, și un alt meteorit, numit GRA 95205, descoperit în Antarctica. Faptul că vorbim despre două corpuri spațiale, înseamnă că mai multe materiale superconductoare pot exista în medii astronomice.

„Materialele superconductive care apar în mod natural sunt neobișnuite, dar sunt deosebit de importante, deoarece aceste materiale ar putea fi superconductoare în medii extraterestre”, spune unul dintre cercetători. Potrivit autorilor studiului, chiar și cel mai simplu material superconductor, plumbul, este descoperit foarte rar, în forma sa naturală.

Sursa: Sciencealert