Ce se întâmplă cu amânarea ratelor la bănci? Guvernul explică de ce nu e legea în Monitorul Oficial

Ce se întâmplă cu amânarea ratelor la bănci? Guvernul explică de ce nu e legea în Monitorul Oficial
Sursa foto: Omid Armin / Unsplash

În săptămâna în care ar trebui să avem regulile pentru amânarea ratelor, PSD încearcă să distragă atenția cu un fragment de document. Ministrul Finanțelor a explicat ce se întâmplă.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și președinte interimar PSD, a pus pe Facebook un fragment dintr-un document în care i-ar fi cerută premierului retragerea ordonanței pentru amânarea ratelor. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a explicat ce se va întâmpla pe 30 martie în ședința de Guvern.

„Ordonanța care amână plata ratele românilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasă! Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare.
Florin Cîțu într-un mesaj publicat pe Facebook

După ședința de Guvern, va fi publicată varianta cu toate observațiile incluse. Totodată, sunt așteptate săptămâna aceasta mecanismele prin care va fi făcută această amânare.

Ce a publicat liderul PSD pe Facebook e o adresă trimisă de Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, în care solicită retragerea de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență. Ce trebuie să știi aici e că nicio lege nu e valabilă cât timp nu apare în Monitorul Oficial.

PSD folosește amânarea ratelor ca un subiect de ceartă cu Guvernul

PSD a spus încă de când Guvernul a anunțat ordonanța că doar băncile au de câștigat. Într-o anumită măsură, PSD are dreptate.

Până la ședința de Guvern din 30 martie, ordonanța prevede că plata ratelor se poate suspenda la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică, timp de cel mult nouă luni, fără a depăși, însă, data de 31 decembrie 2020.

Doar că românii ar avea de plătit în continuare dobânda pe perioada derulării acestei amânări. Astfel, e și nu prea e un ajutor pentru cei cu rate și fără surse de venit în această perioadă. În acest caz, cât privește plata dobânzilor aferente ratelor pentru care se cere suspendarea, aceasta va fi eșalonată pe toată durata creditului.

Citește și:
Etichete: