Klaus Iohannis, fără mască de protecție la Bruxelles: argumentul președintelui pentru gestul ciudat

Klaus Iohannis, fără mască de protecție la Bruxelles: argumentul președintelui pentru gestul ciudat

În timp ce s-a creat o adevărată polemică la nivel global în ceea ce privește purtatul măștii de protecție pe timpul pandemiei, președintele Klaus Iohannis a evitat să poarte una la Bruxelles.

La scurt timp după ce a ajuns online, imaginea de mai jos a devenit virală. Mulți români s-au simțit ofensați când l-au văzut pe Iohannis fără mască în cadrul unui grup mic de oficiali de la Bruxelles. Oamenii au fost curioși dacă gestul este o formă de protest față de purtarea măștii, dacă a fost o scăpare sau, pur și simplu, președintele României a uitat.

Nu a durat mult până când administrația prezidențială a simțit nevoia să răspundă speculațiilor din online cu un comunicat de presă. Ca referință, în fotografie, Iohannis apare în această poză alături de Emanuel Macron, premierul danez Mette Frederiksen și premierul suedez Stefan Lovfen, ultimi doi reprezentanți ai ”țărilor frugale”. Danemarca și Suedia s-au numărat printre țările care au refuzat la început să fie de acord cu planul financiar.

Este important de reținut că au mai existat fotografii din cadrul summit-ului de la Bruxelles în care majoritatea celor prezenți erau fără mască.

„În contextul pandemiei de COVID-19, reuniunea Consiliului European s-a desfășurat în condiții maxime de siguranță sanitară, însă purtarea măștii în cadrul ședințelor plenare, cât și în alte formate restrânse, a fost opțională, și nu obligatorie, așa cum s-a putut observa de altfel din înregistrările video și din fotografiile realizate pe durata Consiliului. Cu toate acestea, pe parcursul celor 4 zile și 4 nopți de negocieri intense, Președintele României, la fel ca și alți lideri europeni, a folosit masca de protecție, existând doar unele excepții punctuale, cu durată limitată.”, spune administrația prezidențială.

Cu alte cuvinte, se pare că a fost o chestiune de context, deși ar fi fost o decizie mult mai inspirată din partea președintelui Klaus Iohannis să facă la fel ca partenerii săi de dialog și să poarte mască.