Izolare în Antarctica: oamenii care așteaptă printre ghețari să treacă pandemia

Izolare în Antarctica: oamenii care așteaptă printre ghețari să treacă pandemia
Sursa foto: Keri Nelson / Instagram

Antarctica este singurul continent pe suprafața căruia nu s-a înregistrat niciun caz de infecție și este considerat „cel mai sigur loc de pe Pământ”.

Deși aici nu există o populație autohtonă oficială, aproximativ 5.000 de oameni locuiesc în prezent în zonă, în 80 de baze: vorbim, în mare parte, despre oameni de știință și cercetători. Astfel, aceștia stau în izolare în cel mai rece loc de pe planetă, în așteptarea încheierii pandemiei.

De fapt, COVID-19 aproape a ajuns în regiune, atunci când virusul a lovit ultimele nave de croazieră ale sezonului. Totuși, virusul nu a atins țărmurile înghețate și nu i-a afectat, astfel, pe oamenii de știință izolați în Antarctica. Unul dintre aceștia este Keri Nelson, un coordonator administrativ la stația Palmer din Insula Anvers, cea mai nordică stație americană de pe continent.

„Chiar nu cred că există o persoană aici în acest moment care nu este recunoscătoare să fie aici și să fie în siguranță”, spune aceasta. „Unii oameni sunt pregătiți să se întoarcă acasă. Pentru a ajuta oamenii pe care îi iubesc și pentru a le folosi în alte moduri în această perioadă istorică. Dar cu toții apreciem foarte mult să trăim într-un loc în care această boală (și toate implicațiile asupra sănătății și a stilului de viață) sunt absente”, mai spune Keri Nelson.

Cum fac față pandemiei cercetătorii izolați în Antarctica

Turismul a prosperat în zonă în ultimii ani, croazierele arctice devenind din ce în ce mai populare. Aproximativ 56.168 de călători au vizitat continentul în sezonul 2018 – 2019, marcând o creștere de 40% față de anul precedent. Aproape 78.500 de turiști erau așteptați în perioada 2019 – 2020 (sezonul turistic al Antarcticii se desfășoară din noiembrie până la sfârșitul lunii martie). Totuși, stațiile au început să restricționeze vizitele turistice la începutul anului, deoarece virusul a început să se răspândească în întreaga lume. Ulterior, regiunea a fost pusă mai târziu în carantină, cu toate vizitele turistice anulate.

Oamenii de știință din cadrul unităților de aici nu stau degeaba pe timpul izolării, ci își continuă munca obișnuită, pentru a se asigura că lucrurile vor funcționa vine în sezonul următor.

Ca să vezi mai bine cum este viața în izolare în Antarctica, Keri Nelson are un cont de Instagram, Simply Antarctica, în care îți arată cum face față acestei perioade. Aceasta recunoaște că izolarea era dificilă, chiar și înainte ca pandemia de coronavirus să fi impus interzicerea vizitatorilor. Face față izolării adoptând multe din aceleași tehnici pe care le găsesc utile și cei din afara Antarcticii care se află în prezent în carantină.

„Încerc să găsesc modalități de a mă distrage cu proiecte personale”, spune ea. „Și, de asemenea, îmi amintesc că timp în propriul meu cap este un lux”, mai completează.

Sursa: cnn