Învățământul din România, mai aproape de scenariul roșu: câte școli au trecut la cursuri online, până acum

Învățământul din România, mai aproape de scenariul roșu: câte școli au trecut la cursuri online, până acum

Numărul de cazuri de coronavirus depistate în ultima săptămână a explodat, un detaliu care se reflectă în închiderea multor școli din România și trecerea elevilor în scenariul roșu.

Un număr din ce în ce mai mare de elevi din învățământul autohton au trecut la cursuri online, în ultima săptămână. Din anunțul făcut de Ministerul Educației pe parcursul serii, reiese că 517 unități școlare se află acum în scenariul roșu pe teritoriul țării. Acesta este definit prin efectuarea de cursuri exclusiv online.

Ritmul de creștere al numărului este impresionant și îngrjorător în același timp. De vineri și până luni, școlile aflate în scenariul roșu au crescut de la 394 la 517. Ca referință, potrivit unui ordin al miniștrilor Sănătății și Educației, dacă într-o anumită zonă rata de infectare trece de 3 cazuri la mia de locuitori, atunci toate școlile trec în scenariul online. Reamintim că în București rata de infectare a ajuns la 2,66 pe parcursul zilei de ieri.

Pentru a vedea situația la nivel național, poți arunca o privire pe clasamentul de mai jos publicat de curând de Ministerul Educației și Cercetării:

  • 11.996 de unităţi de învăţământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară;
  • 5.143 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;
  • 517 unităţi de învăţământ în Scenariul 3 (S3). Acesta implică participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online. Precizăm că vineri erau 394 de școli în acest scenariu.

În ceea ce privește tranziția de la un scenariu la altul a unităților de învățământ, regulile sunt clare. Potrivit ordinului comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: