Încălzirea globală, manifestată în România: temperaturile din septembrie, motiv de îngrijorare

Încălzirea globală, manifestată în România: temperaturile din septembrie, motiv de îngrijorare

Încălzirea globală continuă să fie un subiect destul de ignorat la nivel global, dar indiferent care este opinia ta pe marginea subiectului, 2020 a fost un an al recordurilor de temperatură.

Elena Mateescu este directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Ca referință, aceasta este instituția responsabilă de prognozele meteo oficiale pentru teritoriul țării noastre. Având în vedere că mâine începe luna septembrie, Mateescu a avut o intervenție televizată la Digi24 pentru a discuta despre temperaturile la care să ne așteptăm în prima lună de toamnă.

Înainte de a face însă niște pronosticuri referitoare la septembrie, directoarea ANM a atras atenția asupra situației îngrijorătoare din perioada verii, legată de temperaturi și lipsa precipitațiilor în mai multe zone ale țării. Conform experților, vara acestui an a fost una a recordurilor de temperatură, iar 2020 este considerat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, a explicat Elena Mateescu.

Oficialul ANM a avertizat și că septembrie nu va fi sub nicio formă o lună de toamnă obișnuită. Declarațiile complete le poți vedea mai jos:

  • „A fost un an al extremelor meteorologice încă de la debutul lunii ianuarie și până în prezent și o vară a extremelor meteorologice.
  • Nu excludem ca și în România, anul 2020 să se alăture anilor din seria celor mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice.
  • Am înregistrat pentru ziua de ieri, la nouă stații meteorologice, depășiri de recorduri maxime zilnice, ale unei zile de 29 august și chiar și primele zile din toamna 2020 vor aduce în atenția noastră, mai ales pentru zonele din sudul și sud-estul țării, valori de 35-36 de grade Celsius.
  • Vorbim pentru prima săptămâna 31-7 septembrie de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în aproape toată țara, iar a doua săptămână 7-14 septembrie păstrează același semnal, din nou, pentru zona de sud și sud-est”.

Cu alte cuvinte, încălzirea globală și schimbările climatice la nivel global își fac simțite efectele și în România. Din acest motiv, ne apropiem cu pași repezi de o climă bazată pe două anotimpuri, în loc de patru.