De ce încălzirea globală va duce la dispariția urșilor polari ca specie de animale

De ce încălzirea globală va duce la dispariția urșilor polari ca specie de animale

Aproape toți urșii polari ar putea muri în următorii 80 de ani, arată un nou studiu. Acest lucru se va întâmpla din cauza încălzirii globale, spun oamenii de știință.

Urșii polari deja se confruntă cu dispariţia progresivă a habitatului lor, banchiza, locul în care vânează focile, esenţiale pentru alimentaţia lor. Greutatea lor corporală în scădere le subminează șansele de a supraviețui iernilor arctice fără hrană, au adăugat oamenii de știință.

Cum îi afectează încălzirea globală

Conform cercetărilor, urșii polari din 12 din 13 subpopulații analizate vor fi  decimați în 80 de ani de ritmul galopant al schimbării climatice în zona arctică, unde se încălzește de trei ori mai repede decât planeta în ansamblu.

Acest scenariu prevede că temperatura medie a suprafeței Pământului va crește cu 3,3 grade Celsius peste valoarea de referință preindustrială. Până în prezent, un grad de încălzire a declanșat un crescendo de unde de căldură, secete și furtuni, care au devenit mai distructive odată cu creșterea nivelului mărilor.

Topirea banchizei este o provocare în special pentru femele, care se împerechează toamna şi nasc în timpul iernii. ”Atunci trebuie să prindă destule foci pentru a stoca suficientă grăsime şi a produce îndeajuns de mult lapte pentru a-şi hrăni puii pe tot parcursul verii”, a explicat pentru AFP Steven Amstrup, unul dintre autorii studiului şi om de ştiinţă în cadrul organizaţiei Polar Bears International.

”Estimând greutatea maximă şi minimă a urşilor şi modelând consumul lor de energie, am calculat numărul maxim de zile de post pe care le poate suporta un urs polar înainte ca rata de supravieţuire a adulţilor şi a puilor să înceapă să scadă”, a declarat Peter Molnar de la Universitatea din Toronto.

Amenințarea nu este creșterea temperaturilor în sine, ci incapacitatea prădătorilor de a se adapta la un mediu în schimbare rapidă. Habitatul lor se topește literalmente. „Dacă cumva, prin magie, gheața din mare ar putea fi menținută chiar pe măsură ce temperaturile cresc, urșii polari ar putea fi bine”, a spus Amstrup.

Spre exemplu, un mascul din subpopulaţia din Golful Hudson care cântăreşte cu 20% sub greutatea normală la începutul postului va supravieţui doar 125 de zile, comparativ cu 200 în prezent. Multe dintre speciile aflate pe cale de dispariţie sunt în pericol din cauza braconajului sau a distrugerii directe a habitatului lor de către oameni. Însă, ”nu putem construi un gard care să protejeze urşii polari de temperatura în creştere”, a declarat cercetătorul de la Polar Bears International.

Pentru a salva această specie, unii susţin ideea introducerii în mediul natural a animalelor crescute în captivitate. Ceea ce nu este realizabil, după spusele lui Steven Amstrup.