În urmă cu peste 10 ani a reinventat iPhone-ul. Acum a ajuns să dea Apple în judecată

În urmă cu peste 10 ani a reinventat iPhone-ul. Acum a ajuns să dea Apple în judecată

Primele versiuni de iPhone nu erau foarte performante sau foarte personalizabile. Apple știa asta și nu voia să lase pe nimeni să „umble” la telefon. Dar cineva a făcut-o. În aproape un deceniu, Apple a distrus acea idee. Cydia își caută acum o dreptate întârziată.

De la primul iPhone până la iPhone 12, telefonul s-a dezvoltat enorm. Dar o bună parte din ideile pe care Apple le-a aplicat au fost, inițial, implementat de dezvoltatori entuziaști prin magazinul terț Cydia. Desigur, și cu jailbreak, care acum nu mai e de actualitate. În timp ce jailbreakul nu-i o idee bună, când vine vorba de securitatea dispozitivului, accesul terților la platformă ar putea fi.

În prezent, după ce Epic Games a pornit un război cu Apple pe ideea monopolului, Cydia vrea un pic de dreptate.

De ce e relevant că Cydia vrea acces la iPhone, deși Apple nu vrea să ofere așa ceva?

Cydia este un magazin de aplicații mai vechi și decât App Store, ceea ce nu-i puțin. Prin intermediul acestei platforme, și prin jailbreak, au fost implementate câteva idei pe care Apple le-a adus mult mai târziu, cum ar fi comenzile rapide pentru setări, copy – paste, widgeturi, chiar și filmare pe telefoanele din primele loturi care nu filmau.

Ce voia Jay Freeman, cunoscut mai ales drept Saurik, era dezvoltarea de aplicații pentru iPhone care să ruleze nativ și să beneficieze de întreaga putere a dispozitivului. Prin Cydia și jailbreak a reușit parțial. Freeman atacă Apple în instanță Apple pentru practici de monopol, conform Washington Post.

„Fără achizițiile anti-competitive și menținerea unui monopol ilegal asupra distribuției de aplicații de pe iOS, utilizatorii ar fi putut astăzi să poată alege cum și de unde să găsească și să obțină aplicații pentru iOS, iar dezvoltatorii ar fi liberi să își aleagă distribuitorul de aplicații iOS”, susține acesta.

Dacă va câștiga sau nu, e clar că Apple e pusă într-o poziție dificilă cu ce înseamnă iPhone, dar mai ales ce înseamnă sistemele sale de operare. Compania reușește să ofere securitate, ceea ce-i bine, doar că unele opțiuni le dezvoltă cu întârziere. Accesul mai mare al terților la capabilitățile dispozitivelor și sistemelor de operare (iOS, iPadOS, macOS) ar putea accelera procesul.

Citește și:
Etichete: