03 dec. 2017 | 17:19

Ce e jailbreak pe iPhone și de ce n-o să mai auzi de așa ceva

VIDEO ACTUALITATE

Așa cum ai root pe Android, ai jailbreak pe iPhone. Utilizatorii au vrut mereu să folosească și mai mult din ce oferă telefonul și astfel au ajuns la diverse modificări software. Pe iOS, cel puțin, turul acesta de forță pare c-a ajuns la final. Poate mai ține un an, poate mai puțin, dar finalul e același.

Pentru iPhone a fost o perioadă destul de lungă în care Apple venea greu cu funcționalități similare sistemului de operare Android. Acum ai Control Panel cu diverse scurtături. La început nu aveai. Acum ai și un fel de widget-uri. În primele versiuni nu aveai. Ce să mai, prin jailbreak au reușit utilizatorii să filmeze cu un iPhone, nu printr-o actualizare oficială. Aceasta a venit mai târziu.

Mai mult, au fost tot felul de hackeri sau grupuri de hackeri care s-au remarcat cu soluții de jailbreak pe iPhone. Cel mai cunoscut este George Hotz. A „spart” iPhone, Sony PlayStation 3, apoi s-a retras în glorie. De altfel, mulți s-au retras și interesul a dispărut. Recent, la final de noiembrie, ModMyi și ZodTTD/MacCiti și-au sistat activitatea pe Cydia, centrul dedicat soluțiilor terțe pentru telefoane jailbreakuite. Practic, au anunțat sfârșitul.

Ce e jailbreak și cum a ajuns să fie folosit pe iPhone

Ar trebui să prezint ce e jailbreak. Cel mai des îl întâlnești legat de iPhone și e folosit ca referință la eliminarea restricțiilor sistemului de operare pe dispozitivele Apple cu iOS. Termenul de jailbreaking provine, de fapt, dintr-o expresie folosită la sistemele de tip Unix în care device-ul este scos din „pușcărie”, adică îsi pierde restricțiile impuse de sistem.

Jailbreak pe iPhone a început încă de la primul dispozitiv, și anume iPhone 2G în 2007. De atunci, popularitatea sa a atinse cote importante, dar în ultima perioadă a pierdut foarte mult din aceasta și din numărul de telefoane iPhone și dispozitive care folosesc Jailbreak.

Ce oferă jailbreak și de ce unii utilizatori de iPhone decid să încalce restricțiile impuse de sistemul de operare? Oferă posibilitatea de a instala aplicații, teme sau diferite fișiere care în principiu nu sunt autorizate de Apple, ba chiar interzise pe sistemul de operare. Totodată, puteai debloca telefonul destul de simplu (pe unele modele, pe unele versiuni iOS). Firesc, a fost vorba și de piraterie. Puteai lua aplicații care pe App Store costau mult. Sau, pur și simplu, costau, iar pe Cydia erau gratis.

În trecut, iOS nu oferea posibilitatea aplicațiilor să acceseze prea multe elemente din sistemul de operare, de aici și dorința utilizatorilor să aibă posibilitatea de a accesa o varietate mai mare de aplicații care aveau acces mai mare. De asemenea, odată ce un device cu iOS trece printr-un jailbreak, acesta poate accesa diferite magazine de aplicații care nu sunt autorizate de Apple.

Pe magazinele de aplicații menționate și mai sus orice dezvoltator poate publica o aplicație. Mai ales una care nu se încadrează neapărat în reglementările date de Apple pentru iPhone și iPad.

Cât de legal e un jailbreak pe iPhone

S-a pus și problema dacă un jailbreak este legal. Dacă un iPhone cu jailbreak este trimis în garanție, acesta nu este acceptat. Dar poate reveni la setările din fabrică cu ușurință. Firesc, Apple nu e de acord cu această exploatare, dar legal majoritatea țărilor acceptă jailbreak.

De ce își pierde din popularitate jailbreak și este chiar pe moarte? iOS 11 nu a primit încă o versiune de jailbreak, iar versiunile mai vechi de iOS încă au numeroase bug-uri (printre care bug-uri la notificări și nu numai). Aceste crash-uri frecvente ale sistemului de operare au determinat scăderea numărului de utilizatori care folosesc jailbreak, deoarece marele avantaj ale acestui sistem de operare este stabilitatea acestuia.

Totodată, Apple a reușit să securizeze mai bine sistemul de operare de pe iPhone, iar numărul de hackeri interesați a scăzut. Până și creatorul Cydia a afirmat  că nu mai recomandă folosirea unui jailbreak pe iOS.

Odată cu numărul de utilizatori în scădere, a scăzut implicit și numărul de dezvoltatori care lucrează la produse pentru telefoane iPhone cu jailbreak. Acest lucru a determinat închiderea a două dintre cele mai importante magazine de aplicații și anume ModMy și ZodTTD.

Toate aceste elemente alături de faptul că iOS 11 încă nu a primit un „jailbreak” au dus la o așa-zisă moarte înceată. Dacă vrei să exploatezi la maximum un telefon, îți mai rămâne soluția Android. Încă se poate face root destul de ușor.