19 mai 2020 | 07:00

În sfârșit, Apple plătește pentru că ți-a încetinit iPhone-ul: suma fabuloasă stabilită în tribunal

ACTUALITATE
În sfârșit, Apple plătește pentru că ți-a încetinit iPhone-ul: suma fabuloasă stabilită în tribunal

În urmă cu câțiva ani, un scandal de proporții globale a scos la iveală faptul că Apple obișnuia să încetinească telefoanele companiei prin actualizări de software. Utilizatorii s-au simțit furați, iar gigantul din Cupertino pretinde că a făcut-o ca un gest nobil.

Au trecut mulți ani de la începerea procesului împotriva Apple din cauza faptului că a încetinit dispozitivele utilizatorilor. La ora actuală, se pare totuși că ne apropiem cu pași repezi de ultima etapă a cazului cu pricina, compensările financiare. Judecătorul Districtului Federal în care a fost judecat procesul de clasă împotriva companiei americane a dat o aprobare preliminară sumei de 500 de milioane de dolari. Peste această valoare nu se mai poate trece, deși s-ar putea să scadă la apel.

Scurtă istorie a companiei Apple, de la fondare până în prezent

Judecătorul Edward Davila a clasificat suma cu pricina ca fiind ”corectă, rezonabilă și adecvată” pentru clienții de telefoane Apple care s-au simțit furați. Din acest moment și până în clipa în care banii vor fi distribuiți persoanelor afectate mai durează însă un pic, mai ales din cauza întârzierilor judiciare provocate de pandemia de Covid-19. Cel mai probabil, banii vor ajunge la utilizatori în 2021.

Ca un scurt istoric al cazului, Apple nu a contestat în niciun moment că a încetinit telefoanele utilizatorilor. În schimb, a pretins că gestul respectiv a fost făcut pentru a preveni închiderea bruscă a iPhone-urilor din cauza bateriilor uzate, slabe. Din acest motiv, dacă ți-ai fi înlocuit bateria cu una nouă, telefonul ar fi devenit la fel de sprinten pe cât ți-l aduceai aminte.

De partea cealaltă baricadei, utilizatorii au fost convinși că această practică a fost adoptată de Apple pentru a te convinge să-ți cumperi un iPhone nou. Procesul de clasă din SUA vizează posesorii de iPhone 6S, iPhone 7 și originalul iPhone SE, cu condiția să fi folosit acele gadgeturi înainte de 21 decembrie 2017. În urma deznodământului acestui caz, fiecare persoană trebuie să primească 25 de dolari, echivalentul unei baterii noi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele