03 ian. 2018 | 16:00

Apple îți face iPhone-ul mai lent: care e soluția dacă ești afectat

FEATURE
Apple îți face iPhone-ul mai lent: care e soluția dacă ești afectat

Din cauza „bunelor intenții” ale celor de la Apple, s-ar putea să folosești un iPhone mai lent decât atunci când l-ai cumpărat. Există însă mai multe soluții. 

Smartphone-urile Apple sunt unele dintre cele mai inaccesibile pe care le găsești în piață. Cu iPhone X, ideea de telefon scump a ajuns la un alt nivel, în contextul în care, în magazinele de la noi, prețul lui începe de la 5.300 lei pentru versiunea de 64GB. Aceasta este din start o veste proastă. Cum ai reacționa însă dacă ai ști că, după doar un an, te afli în posesia unui iPhone mai lent decât atunci când l-ai cumpărat?

Cei de la Apple au recunoscut că, pentru binele tău, terminalul pe care îl folosești ar putea deveni semnificativ mai leneș printr-o actualizare de firmware. Deși majoritatea internauților au căzut de acord că o astfel de practică nu face decât să te convingă să-ți iei un iPhone nou mai repede decât ai nevoie, oficiaii companiei americane sunt de altă părere. O micșorarea a frecvenței de lucru a procesorului a fost necesară pentru a preveni închiderea bruscă a smartphone-ului, dacă acesta folosește o baterie uzată.

Vechiul iPhone mai lent: de la conspirație la adevăr absolut

iPhone lent baterie resurse

De câțiva ani, au existat colțuri ale internetului în care găseai „dovezi” conform cărora Apple ți-a încetinit vechiul telefon pentru a te convinge să-ți cumperi unul nou. Pe deoparte, practica americanilor de a oferi actualizări de firmware unor dispozitive de acum 3-4 ani a fost lăudată constant. Pe de altă parte, era ușor să crezi că, de fapt, oficialii gigantului din Cupertino îți ofereau acces la funcții de iPhone 7 pe un iPhone 5S pentru a te convinge că îți trebuie cel mai nou și cel mai rapid iPhone.

În definitiv, aproape de fiecare dată, funcțiile noi introduse în cele mai recente versiuni de iOS nu erau foarte sprintene pe telefoane vechi, fiind mai degrabă enervante.

Întregul scenariu al iPhone-urilor devenite mai lente odată cu trecerea anilor a rămas la nivel de conspirație până în urmă cu câteva săptămâni. Lucrurile au început să ia amploare odată cu o postare apărută pe Reddit. În acel context, un internaut a afirmat că smartphone-ul din dotare a devenit semnificativ mai sprinten după ce i-a schimbat bateria.

Pornind de la acea poveste, creatorul popularului benchmark cross-platform Geekbench a decis să facă propriile teste obiective pe marginea subiectului. Concluzia detaliată aici este una fără echivoc. Ai un iPhone mai lent decât atunci când l-ai cumpărat dacă îl folosești timp de câțiva ani. Scăderea performanței este provocată de actualizările de firmware oferite de compania americană, iar pretextul are legătură cu evitarea închiderilor bruște ale aparatului.

În urmă cu aproximativ un an, au apărut pe internet mai multe voci care se plângeau că iPhone-urile li se închid din senin în momentul în care ies la frig. Nu conta dacă ai 40% la baterie sau 20%, telefonul tău se putea închide când ți-era lumea mai dragă și refuza să mai pornească până nu îl conectai la priză.

În mod suspect, spre surprinderea tuturor, acea problemă de hardware s-a rezolvat printr-o actualizare de software. Nimeni nu și-a dat seama cum a fost posibil respectivul fenomen. Răspunsul a venit un an mai târziu și s-a reflectat deja în vreo 10 procese împotriva Apple pentru practici de marketing înșelătoare.

Ai un iPhone mai lent, dar e pentru binele tău

Înainte și după schimbarea bateriei

Testele de performanță de mai sus vin de la un posesor de iPhone 6s care a folosit Geekbench pentru a-și testa performanța smartphone-ului înainte și după ce s-a dus să-și schimbe bateria la telefon. Nu trebuie să fii expert în SoC-uri, nuclee fizice sau core-uri logice ca să-ți dai seama că diferența este de la cer la pământ. Capturile de ecran au fost postate pe Reddit.

Cei de la Apple au lansat un comunicat de presă și au recunoscut că încetinirea iPhone-ului este intenționată. Aparent, pentru a micșora posibilitatea ca o baterie uzată să cedeze și să-ți închidă telefonul, Apple îți „netezește” în mod dinamic frecvența de lucru a procesorului. Dacă îți schimbi bateria, sistemul de operare „conștientizează” calitatea noii componente și îți readuce performanța dispozitivului la aceea din momentul achiziției.

Inițial, au fost încetinite telefoanele iPhone 6, iPhone 6s și iPhone SE la lansarea iOS 10.2.1. Odată cu lansarea iOS 11.2, dispozitivele iPhone 7 au devenit și ele victime ale aceluiași set de circumstanțe nefericite, cu promisiunea că alte terminale vor fi încetinite pe viitor într-un ritm similar.

Apple iPhone 6 lent viteza

Dacă citești comunicatul celor de la Apple, ai fi tentat să crezi că gestul americanilor este unul lăudabil. În definitiv, cu toții știm că bateriile reîncărcabile devin mai ineficiente odată cu trecerea timpului și niciodată nu a fost mai evident acest comportament decât în cazul unui dispozitiv de care nu te desparți 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Ineficiența acumulatorilor nu se măsoară însă doar în pierderea abilității lor de a reține sarcini electronice, ci și în viteza cu care eliberează acele sarcini pentru a face față unui consumator pretențios.

Frecvența de lucru a procesoarelor moderne este una dinamică.

Aceasta crește sau scade în funcție de ceea ce faci pe un aparat. Dacă te joci, procesorul operează constant la frecvență maximă, sarcinile din baterie sunt eliberate într-un ritm mai rapid, iar aparatul se încălzește și se descarcă mai sprinten. Temperaturile ridicate, transferul brusc de la cald la rece și ciclurile numeroase de încărcare – descărcare, toate influențează durata de viață a bateriei din telefon.

În condiții normale de utilizare, iPhone-ul tău mai vechi s-ar putea să se comporte la fel în momentul în care navighezi pe internet sau vrei să dai un telefon. Timpul în care intri sau ieși dintr-o aplicație s-ar putea însă să crească, performanța în jocuri s-ar putea să aibă de suferit. În același timp, după cum se poate vedea mai sus, în benchmark-uri se vor vedea scăderi importante de rezultate.

bateria ta trebuie schimbată

Cum știi dacă ai un iPhone mai lent și care este soluția?

Totul pleacă de la baterie. Apple ți-a făcut telefonul mai lent pentru că bateria din interior este uzată și nu poate să facă față consumului de resurse. Partea bună este că încetinirea smartphone-ului este reversibilă. Dacă îți schimbi bateria, terminalul ar trebui să se comporte ca în prima zi.

În urmă cu ceva timp, detaliam într-un tutorial video cum știi dacă bateria de la iPhone s-au uzat și trebuie schimbată. În acel caz particular, am apelat la o aplicație gratuită intitulată Battery Life.  Aceea este disponibilă gratuit în AppStore. Între timp, cei de la Apple au introdus un mesaj concludent de avertizare pe marginea acestui subiect în Configurări/Settings la secțiunea Battery/Baterie.

Unii utilizatori care au o problemă cu bateria ar trebui să vadă în partea de sus a ecranului un mesaj precum cel de mai sus: „Your iPhone battery may need to be serviced.” (Bateria ta de la iPhone s-ar putea să trebuiască schimbată în service.)

Dacă folosești Battery Life și ai o problemă cu bateria, ar trebui să vezi un ecran precum cel de mai jos prin care ți se aduce la cunoștință că abilitatea de reține sarcini a bateriei s-a micșorat semnificativ. În cazul meu, bateria continuă să fie ca nouă. Atunci când capacitatea ajunge însă la 75-80%, ar fi bine să te gândești să o înlocuiești.

Cât de greu se schimbă bateria unui iPhone și cât costă

battery life verificare

Când procesele au început să curgă împotriva celor de la Apple în diverse colțuri ale mapamondului pe marginea subiectului de mai sus, compania americană a venit la înaintare cu o veste bună pentru pasionații de iDevice-uri. În mod uzual, înlocuirea bateriei la un iPhone a costat din totdeauna în jur de 79 de dolari (300 lei). Ca o ofertă, până la finele lui 2018, te costă 29 de dolari (111 lei) în orice colț al mapamondului să-ți schimbi bateria la un smartphone Apple.

În mod evident, dacă ești o persoană tehnică, poți în orice moment să-ți schimbi singur bateria la iPhone sau să o duci la un service neautorizat.

Problema cu un astfel de scenariu este că s-ar putea ca noul acumulator să nu fie original și să întâmpini alte probleme cu el pe termen lung. Dacă ești convins că știi ce faci, ai în vedere că îți trebuie un kit special de șurubelnițe, lamele și alte câteva instrumente pentru deschiderea telefonului fără prea multe riscuri. Pe Amazon, găsești kituri complete pentru înlocuirea bateriei cu toate uneltele de care ai nevoie, pe lângă acumulatorul efectiv.

În final, prețul nu este semnificativ mai mic decât cel practicat de Apple, dar s-ar putea să te bucuri că ai întreprins de unul singur acea operațiune. Pe iFixit, găsești tutoriale detaliate cu poze pentru dezasamblarea fiecărui terminal creat vreodată de Apple.

Pe YouTube găsești foarte multe tutoriale în același scop, deși ți-aș recomanda să fii atent la comentarii și la numărul de vizualizări. JerryRigEverything are câteva foarte reușite. Cel mai mare risc la care te expui dacă decizi să te arunci la o astfel de operațiune, pe lângă pierderea garanției, ține de pierderea gradului de ermetizare. Cu alte cuvinte, s-ar putea să nu mai fie la fel de rezistent la apă ca înainte.

Mai încetinește cineva telefoanele, cum face Apple cu iPhone?

iphone-x-battery

Gestul celor de la Apple este în continuare unul interpretabil. Deși este pentru binele utilizatorilor și mulți posesori de smartphone-uri le pot folosi mai mult datorită practicii îndoielnice a gigantului din Cupertino, întregul proces se putea desfășura altfel.

Este inadmisibil ca o companie de nivelul Apple să facă un iPhone mai lent, în loc să lanseze din start un comunicat de presă prin care să afirme că terminalul nu-ți va mai fi la fel de sprinten până nu-i înlocuiești acumulatorul.

Din acest motiv, numeroasele procese intentate împotriva Apple nu ar trebui să vină ca o surpriză.

[readmore]

În același timp, nu ar trebui să uimească pe nimeni că tot mai multe companii s-au aglomerat să afirme că nu au făcut niciodată așa ceva și nici nu ar face-o. În prima fază, cei de la Motorola și HTC au dat declarații pentru The Verge prin care au condamnat comportamentul Apple și au afirmat că nu și-au făcut niciodată dispozitivele mai lente.

În mai puțin de 24 de ore, LG și Samsung au făcut declarații similare pentru PhoneArena.

Apple și-a cerut scuze pentru confuzia creată de iPhone-urile lente, dar gestul nu va fi uitat prea curând. Mai mult decât atât, s-ar putea să-i coste foarte mult pe termen lung.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele