HDMI 2.1, poate cel mai important salt de la inventarea standardului: de ce să faci tranziția

HDMI 2.1, poate cel mai important salt de la inventarea standardului: de ce să faci tranziția

HDMI sau High Definition Media Interface este cea mai populară interfață pentru transfer de conținut media și tocmai a beneficiat de upgrade important.

De cele mai multe ori, interfețele noi rămân la stadiu teoretic pentru câțiva ani înainte să fie îmbrățișate de către utilizatori. HDMI 2.1 este însă excepția de la regulă. Deși specificațiile tehnice ale noului standard nu au o vechime foarte mare, noua mufă va deja fi inclusă în consolele next-gen, precum PlayStation 5 și Xbox Series X, dar și în noile plăci video RTX 30 de la NVIDIA. Ca urmare, ar fi bine să înțelegi un pic mai bine la ce ajută o nouă versiune de HDMI care, vizual arată la fel ca anterioara.

Majoritatea monitoarelor și TV-urilor de pe piață sunt certificate HDMI 2.0. Acel standard este limitat la un transfer de date de 18 Gbps, suficient pentru transferul fără probleme a unui semnal video 4K la o rată de 60 de cadre pe secundă și 8 biți de culoare. Acei parametrii sunt suficienți pentru gaming de înaltă rezoluție sau pentru redarea discurilor Ultra HD Blu-ray.

HDMI 2.1 reprezintă însă un important pas în față comparativ valorile detaliate mai sus. Noua interfață facilitează transferul în timp real al unui semnal video la rezoluție 8K cu 60 de cadre pe secundă și 12 biți de culoare printr-un flux de date de 48 Gbps. Printr-un algoritm avansat de compresie (Display Stream Compression – DSC), este capabil și de transmiterea unui semnal video 10K la 120 de cadre pe secundă cu 12 biți de culoare.

Unele implementări de HDMI 2.1 sunt limitate la 40Gbps. Chiar și așa, acea interfață este capabilă de transmisiuni 4K la 120 de cadre pe secundă și 10 biți de culoare, un upgrade important comparativ cu actualul HDMI 2.0.

În momentul de față, tranziția la HDMI 2.1 se justifică mai ales în cazul gamerilor care își cumpără noile console sau plăci video NVIDIA. Dacă aceștia vor folosi TV-uri cu HDMI 2.0, vor fi limitați la un semnal 4K cu ”doar” 60 de cadre pe secundă. Ca referință, majoritatea jocurilor actuale de Xbox sau PlayStation rulează la 30 de cadre pe secundă. În mod real HDMI 2.1 va fi adaptat la scară largă în 2021, abia atunci îl vei vedea în TV-uri de top de la Sony, Samsung, LG, Philips și alții.

Dincolo de specificațiile tehnice, este important să reții că noul standard va necesita noi cabluri. Deși arată la fel, acestea din urmă vor fi certificate Ultra High Speed pentru a putea profita de toate particularitățile HDMI 2.1

Citește și: