Cea mai nouă versiune de HDMI aduce îmbunătățiri importante

Cea mai nouă versiune de HDMI aduce îmbunătățiri importante

HDMI nu reprezintă doar cablurile pe care le folosim pentru conectivitate, ci și standardul ce definește tehnologia.

Am scris aici câteva informații despre HDMI, în comparație cu alte tipuri de transfer de semnale video, pentru a oferi o imagine mai clară despre locul acestui standard pe piața actuală.

HDMI Forum a anunțat recent că tehnologia primește un nou upgrade, care are ca scop introducerea unor funcții mult-așteptate de către comunitate. Cel mai nou standard este versiunea 2.1 și aduce o serie de îmbunătățiri considerabile.

Una dintre cele mai importante schimbări legate de noul standard este posibilitatea de afișare a rezoluțiilor 8K, la 60fps. Dacă de-abia ați făcut trecerea la standardul 4K, nu trebuie să vă faceți griji, ba din contră. Și această rezoluție primește un upgrade, fiind capabilă să ruleze la 120fps.

Dacă o rezoluție ridicată mai are vreun efect sesizabil asupra imaginii, mai ales în cazul unor ecrane de dimensiuni reduse, rămâne de văzut; momentan, părerile sunt împărțite. Și chiar dacă acest upgrade nu ar fi unul important, atunci cel care va face diferența este cel de HDR.

Noua specificație, HDMI 2.1, oferă un suport mult mai sporit pentru această tehnologie, având în vedere că este compatibil cu Dynamic HDR, prin care există posibilitatea de a se schimba luminozitatea, contrastul și chiar paleta de culori, în funcție de scenă, sau chiar în funcție de cadru.

Dacă astfel de funcții sunt destinate îmbunătățirii calității imaginii, noul standard aduce schimbări și în planul audio. Funcția audio return channel (ARC), oferă o soluție mai simplă pentru conectarea unui receiver audio-video la televizor, iar cea mai nouă versiune, eARC, păstrează această simplitate, oferind însă suport pentru cele mai noi formate surround, cum ar fi DTS:X sau Dolby Vision, conform digitaltrends.com.

Funcția Game Mode VRR oferă o rată de refresh variabilă, care transformă gameplay-ul într-o experiență mai fluentă, dar care poate reduce și diverse probleme întâmpinate la capitolul video.

Majoritatea noilor funcții vor necesita cabluri noi, care au o lățime de bandă de până la 48Gbps, pentru video 8K cu HDR. Lansarea noii specificații este așteptată în al doilea trimestru al lui 2017, dar probabil va mai dura ceva până să fie implementată în dispozitivele pe care le cumpărăm.

Citește și: