HDMI 2.1 vine cu suport pentru 10K și Dynamic HDR

HDMI 2.1 vine cu suport pentru 10K și Dynamic HDR

Specificațiile aferente interfeței HDMI 2.1 au fost bătute în cuie și vin la pachet cu câteva particularități importante pe care ar fi bine să le ai în vedere.

Am început să folosim porturi HDMI în urmă cu aproximativ 10 ani, deoarece era singura interfață care transporta nativ un semnal HD sau Full HD însoțit de un flux audio digital de înaltă calitate. Între timp, standardul din spatele respectivului port și cablul aferent au evoluat semnificativ, iar acum, pe lângă faptul că este omniprezent, te pregătește pentru viitor.

Nu vei avea ocazia prea curând să interacționezi cu un semnal video 10K și nici nu vei avea pe ce ecran să-l vezi când vor apărea în sfârșit camere compatibile. Trecând însă peste aceste limitări, important este că există o interfață gata pusă la punct în momentul în care vor fi eliminate celelalte mici probleme.

În luna ianuarie a acestui an, HDMI Forum, insistuția responsabilă de specificațiile standardului HDMI a propus un nou set de funcții aferente formatului HDMI 2.1. La această oră, standardul a fost definit în versiune finală și este disponibil pentru toți creatorii de echipamente care vor să-l implementeze în aparate.

HDMI 2.1 este compatibil înapoi cu interfețele anterioare. Cu alte cuvinte, arată absolut la fel. În privința noutăților care vor fi introduse odată cu el, noul port va suporta o lățime de bandă semnificativ mai mare. Practic, folosind un nou tip de cablu, va fi capabil de transferul a 48Gbps. Această valoare se reflectă într-un rată de reîmprospătare de 60Hz pentru conținut video 8K nativ și 120Hz pentru 4K. În aplicații comerciale și producții de specialitate, noul standard introduce suportul pentru conținut video în 10K. Suportul pentru Dynamic HDR este de asemenea prezent.

Gamerii vor avea un motiv în plus să adopte HDMI 2.1 datorită unor funcții precum VRR sau Variable Refresh Rate, o particularitate ce micșorează sau elimină complet lag-ul pentru experiențe de gameplay mai line. QFT sau Quick Frame Transport reduce latența. Graficul de mai jos sintetizează foarte bine schimbările introduse de standardul HDMI 2.1.

FeatureSupport hdmi 2.1
Toate versiunile de HDMI, de la 1.0 la 2.1
Citește și: