Guvernul vrea să modifice legea accesului la informațiile publice: de ce e problematic

Guvernul vrea să modifice legea accesului la informațiile publice: de ce e problematic

În teorie, legea 544/2001 e una benefică și ar trebui să le asigure tuturor cetățenilor acces la informațiile publice. În practică, însă, nu e chiar așa, iar Guvernul vrea să schimbe acest lucru.

Guvernul are în plan să modifice Legea 544/2001, cea referitoare la informațiile publice. E legea în baza căreia cetățenii și presa pot avea acces la toate informațiile dorite, atât timp cât ele nu sunt clasificate. Sună bine în teorie, doar că-n practică e un pic mai complicat.

Pe hârtie, instituția căreia i se solicită un punct de vedere sau un document trebuie să ofere un răspuns în cel mult 30 de zile de la data solicitării. Numai că aceste răspunsuri nu vin nici măcar către instituțiile abilitate de presă.

Acum, Guvernul ar vrea să schimbe acest lucru.

Guvernul vrea să pară mai transparent

Guvernul ar vrea să vină cu mai multe modificări la Legea 544/2001. Una dintre ele vizează publicarea pe internet a tuturor răspunsurilor la solicitările făcute. Dacă pentru cetățean, modificarea este una benefică, având acces în acest fel la toate informațiile, pentru jurnaliști ar putea crea un dezavantaj, sunt de părere specialiștii din domeniu, citați de G4Media.

„După comunicarea informației de interes public solicitate, răspunsul transmis solicitantului se publică și pe pagina de internet a autorității sau instituției publice, conform Anexei 1, cu anonimizarea datelor cu caracter personal” – se arată într-o completare adusă articolului 22.

Cum spuneam, lucrurile se pot dovedi mai complicate.

„Teoretic, ține de buna practică să facă asta. Că dacă ai folosit resursele publice să aduni informații, ar trebui sa aibă acces mai multă lume la ele. Dar da, poate fi un dezavantaj pentru un jurnalist. Varianta de compromis ar putea să fie un delay de 24 -48 de ore, sau chiar mai mare între comunicarea răspunsului către solicitant și afișarea pe site”, a explicat Cristina Lupu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a publicat pe site-ul instituției un proiect de modificare a normelor de aplicare a Legii 544/2001, legea informatiilor publice, ce are ca scop, teoretic, o îmbunătățire a modului în care această lege funcționează deja.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: