Guvernul deschide punga cu cadouri: scutiri de impozit și fără executări silite. Cine beneficiază

Guvernul deschide punga cu cadouri: scutiri de impozit și fără executări silite. Cine beneficiază

Guvernul pregătește marea relaxare fiscală, măsuri adaptate la vremurile de criză pe care le trăim. Un proiect de OUG prevede scutiri de impozit și suspendarea executărilor silite.

Guvernul se pregătește să vină cu noi măsuri adaptate crizei generate de pandemia de coronaviru. Într-un proiect de OUG care va intra în ședința Guvernului sunt menționate mai multe decizii referitoare la scutiri de impozite. Important de precizat că proiectul e discutat în primă lectură.

Astfel, sunt pregătite mai multe beneficii pentru firmele din sectorul HoReCa, puternic lovite de pandemie, dar și pentru sălile de jocuri de noroc.

Marea relaxare fiscală a Guvernului: scutiri de impozit și fără executări silite

În proiect se prevede scutirea firmelor din turism și cele din zona restaurante, localuri de plata impozitului pentru o perioadă de 90 de zile din acest an. Măsura vine în contextul în care localurile au fost închise pe perioada stării de urgență, iar ulterior au putut redeschide doar terasele.

De asemenea, firmele care organizează jocuri de noroc (cazinouri, săli de păcănele) sunt scutite de plata taxelor specifice pe perioada stării de alertă, dat fiind că activitatea lor este suspendată. În plus, Ministerul Finanțelor vrea să scutească de plata TVA livrările, importurile și achizițiile intracomunitare de măști de protecție individuale și de ventilatoare mecanice pentru contituirea rezervei strategice a UE – ambele fiind echipamente necesare în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Pe de altă parte, sunt și persoane fizice care pot beneficia de planurile Guvernului. Până la 25 octombrie ar putea fi suspendate popririle și executările derulate de ANAF.

  • – nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020, reglementată de art. VII din OUG nr. 29/2020;
  • – nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare, reglementată de art. XII din OUG nr. 48/2020;
  • – măsurile referitoare la suspendarea executării silite, reducerea semnificativă a perioadei de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea condițiilor de menținerea eșalonărilor la plată etc.

Proiectul complet al Guvernului poate fi studiat AICI.

Citește și: